Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

úterý 22. července 2008

Našli jsme v Britských listech - zajímavosti o Tescu

30.4.2008
NENAKUPUJTE V TESCU:
Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu

Nick Hornby a další významní britští spisovatelé obvinili včera supermarket Tesco, že v Thajsku potlačuje svobodu projevu. 
Spisovatelé Hornby, Mark Haddon (The Curious Incident of the Dog in the Night-time), Joanne Harris (Chocolat), Marina Lewycka (A Short History of Tractors in Ukrainian) a Deborah Moggach (Tulip Fever), požadují, aby se Tesco začalo chovat uměřeně poté, co jeho pobočka v Thajsku, Tesco Lotus, zahájila stíhání za pomluvu proti třem svým thajským kritikům.
Jeden z nich, Jit Siratranont, čelí dvěma rokům vězení nepodmíněně a pokutě ve výši 16,6 milionů liber (531 milionů Kč). Britští spisovatelé uznávají, že Tesco a jiné firmy mají právo ochraňovat svou pověst, avšak vyjádřili znepokojení nad touto "nepřiměřenou reakcí". 
Hornby, autor románu About a Boy, a jeho kolegové spisovatelé zdůraznili: "Trestný čin pomluvy považuje většina mezinárodních inspekčních organizací za neslučitelný se základním lidských právem na svobodu projevyu. To, že trestného činu pomluvy nyní využívá pobočka britské firmy, která se pyšní tím, že "dodržuje základní lidská práva" a která "plně podporuje Všeobecnou deklaraci lidských práv OSN", vysílá světu znepokojující signál. 
Autoři podporují protest, který v této věci zorganizoval anglický PEN, i když podle časopisu Bookseller se jejich knih v supermarketu Tesco celkem prodalo za 2,5 milionu liber. 
Jit, náměstek generálního tajemníka thajské obchodní komory, kritizoval Tesco Lotus, že v Thajsku agresivně rozšiřuje své operace a likviduje tak menší obchody. Tesco Lotus také žaluje Kamola Kamoltrakula, novináře na volné noze za to, že si firmu Tesco dovolil kritizovat ve svém komentáři. Jiný novinář, Nongnart Narnvilai, je terčem žalobu za to, že napsal: "Ha, Tesco Lotus nemá rád Thajce."
Firma Tesco konstatovala, že svou thajskou pobočku plně podporuje. "Všechny tyto tři žaloby následují po období soustředěných útoků na Tesco Lotus v Thajsku. Upřímně si přejeme dospět k dohodě. Požadujeme veřejnou omluvu. Je nám líto, že se v Thajsku musíme obracet na soudy. Doufali jsme, že uvedení jednotlivci se omluví za falešná a vysoce škodlivá tvrzení, která činili o našem podniku po dlouhou dobu, ale navzdory četným pokusům situaci napravit se to nestalo." 
Jonathan Heawood, ředitel anglického PENU, konstatoval, že jeho organizace je zvlášť znepokojena, že Tesco Lotus využívá trestní a nikoliv civilní žaloby proti zmíněným třem kritikům. "Tesco používá obrovského kladiva na rozbití oříšku. Takovýchto zákonů používají jen velmi pochybné režimy."
Tesco také žaluje britský deník Guardian a jeho šéfredaktora Alana Rusbridgera za pomluvu a zlovolné publikování falešných informací poté, co list zveřejnil články o bankovních spořicích projektech firmy Tesco v zahraničí. Tesco vydalo prohlášení, že "podporuje svobodnou debatu o roli a provádění podnikání, pokud je tato debata založena na faktech a ne na fikci." 

Žádné komentáře:

Okomentovat