Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

úterý 1. února 2011

Papírová padesátikoruna k 1.dubnu skončí, zůstane jen kovová

...
Praha - Papírovou padesátikorunou budou moci platit lidé už jen dva měsíce, od 1. dubna totiž končí její platnost a v oběhu zůstanou jen padesátikorunové mince. Důvodem, proč bankovní rada ČNB rozhodla o ukončení bankovky, je vyšší trvanlivost mince. Padesátikoruna byla navíc jediným českým platidlem v kovovém i papírovém provedení. ČNB o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Podle člena bankovní rady a vrchního ředitele ČNB Pavla Řežábka mince vydrží v oběhu desítky let, naproti tomu bankovky se musí každé tři až čtyři roky měnit. ČNB proto od roku 2007 zajišťuje už jen výrobu padesátikorunových mincí, které bankovky v oběhu postupně nahrazují. Ke konci ledna tak bylo mezi obyvateli téměř 63 milionů kovových padesátikorun, papírových bylo méně než 16 milionů.

Ti, kterým padesátikorunové bankovky zůstanou doma i po 1. dubnu, si je mohou až do 31. března příštího roku vyměnit na pobočkách ČNB a komerčních bank po celém Česku. Od 1. dubna 2012 do 31. března 2017 je pak vymění už jen pobočky ČNB. O ukončení platnosti padesátikorunové bankovky informovala Česká národní banka loni na podzim.

Padesátikorunová mince z dílny akademického sochaře Ladislava Kozáka je v oběhu od roku 1993. Ve stejném roce jí i odborníci numismatického časopisu World Coin News udělili titul "Mince roku 1993" v kategorii Best Trade Coin. "Titul Best Trade Coin dokazuje, že je naše padesátikoruna jednou z nejlepších mincí na světě," uvedl Řežábek.

Autor/Zdroj: ČTK
   

Žádné komentáře:

Okomentovat