Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

sobota 10. července 2010

Česko podle Drábka není Řecko, nepokoje nebudou


...
Pod reformy, které budou bolet velkou část populace, se podepíše budoucí ministr práce a sociálních věcí Drábek. V rozhovoru pro Hospodářské noviny však přesvědčuje o jejich nezbytnosti.


Zrušit sociální příplatek, který pobírají chudé rodiny s dětmi, snížit příspěvek na sociální péči pro lidi s nejnižším stupněm postižení, zrušit porodné na druhé a další dítě, snížit rodičovskou a pro firmy pak prodloužit placení nemocenských dávek zaměstnancům ze dvou na tři týdny. To vše bude muset uskutečnit budoucí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

„Jestli mě něco bolí nejvíc, tak je to škrtání u postižených. Nicméně ty škrty jsou prostě nezbytné, jinak s těmi penězi nevyjdeme," říká Drábek pro Hospodářské noviny s tím, že ale jeho TOP 09 původně dokonce navrhovala zrušit příspěvek v nejlehčím stupni postižení úplně.

Penzijní reforma až po férové diskusi v koalici, s opozicí i odbory

Kromě razantních škrtů však bude muset budoucí ministr rozhodnout o důchodové reformě, při níž by měl vycházet z návrhu Bezděkovy komise. „Já musím být mnohem obezřetnější než někdo, kdo si sedl ke stolu a nastínil ideální ekonomický model. Penzijní reforma je tak zásadní dlouhodobá věc, že ji můžeme prosadit až po hluboké a férové diskusi uvnitř koalice, s opozicí i se sociálními partnery," upozorňuje budoucí šéf resortu práce a sociálních věcí.

Ten je zároveň připraven, že v kabinetu Petra Nečase bude patřit k nejméně oblíbeným ministrům. „Protože jsem minulý rok zakládal TOP 09 právě s tím, že je potřeba dát dohromady veřejné finance, tak mi nezbývá, než se do toho pustit," vysvětluje Drábek.

Pracovní poměry na dobu určitou zasáhnou velké změny

Na rozdíl od stranického místopředsedy Miroslava Kalouska však nepředpokládá pouliční nepokoje s odkazem, že Česká republika není Řecko. Spoléhá také na to, že dokáže pečlivě vyjednávat s odbory o každém kroku. „Řada stávek a demonstrací vyplývala v minulosti z toho, že se s odbory dostatečně nemluvilo. Mou výhodou ale určitě je, že jako bývalý prezident Hospodářské komory velmi dobře vím, jak uvažují odbory, a vždy jsem byl schopen se s nimi dohodnout," prohlašuje Drábek.

Při změnách v zákoníku práce považuje za nejdůležitější pro jeho zpřehlednění a zjednodušení vyřešit uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou. „Hlavně proto, že se tím odstraní dnešní nepříjemná situace, že není prakticky možné zaměstnat absolventa, který nemůže být zaměstnán na dobu určitou," říká budoucí ministr a dodává, že určitě odpadne dvouletá lhůta, po níž musel zaměstnanec dostat smlouvu na dobu neurčitou.

Hospodářské noviny / 9. 7. 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat