Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pátek 1. srpna 2008

K 31.12.2008 končí platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů

Vyhněte se frontám či pokutě až do výše 10 000 Kč a zažádejte si o nový občanský průkaz co nejdříve. Výměna občanských průkazů nepodléhá správním poplatkům. Stačí jedna průkazová fotografie, vyplněná žádost a návštěva obecního úřadu s rozšířenou působností.  
  
Platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do 31.12.2003 končí k 31.12.2008. Výměna podléhá stejným pravidlům, jako výměna občanského průkazu při pozbytí jeho platnosti z důvodu uplynutí časového období, na které byl vydán. 
 
Vyměnte si svůj občanský průkaz bez strojově čitelných údajů již nyní!

Občané jsou povinni požádat o vydání nového občanského průkazu nejpozději do 30. listopadu 2008. Pokud tak neučiní, mohou dostat pokutu až do výše 10 000 Kč (jedná se o přestupek). 

Tato výměna se netýká občanů, kteří se narodili před 1. lednem 1936.  

Kdo?

Každý občan starší 15 let, jehož občanský průkaz byl vydán do 31.12.2003 a nemá strojově čitelné údaje. Předložením žádosti a dokladů může pověřit svého zástupce.

Za občana, jehož způsobilost je omezena tak, že není způsobilý k podání žádosti o občanský průkaz a za občana zbaveného způsobilosti k právním úkonům žádá, doklady předkládá a občanský průkaz přebírá jeho opatrovník.

Se žádostí se obraťte na obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa vašeho trvalého pobytu, v Praze na úřad městské části Prahy 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni na magistrát, popřípadě na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností mimo místo trvalého pobytu nebo na kterýkoliv matriční úřad. 

Za výměnu občanského průkazu bez strojově čitelných údajů (starý typ za nový) se nevybírá správní poplatek. 

Na úřadě předložte:

  • formulář žádost o vydání nového OP,
  • 1 fotografii,
  • dosavadní občanský průkaz, popřípadě další doklady osvědčující skutečnosti, o nichž se do občanského průkazu zapisují údaje na žádost občana (např. diplom o dosaženém vzdělání),
  • anebo údaje potřebné k odstranění rozporů zjištěných v údajích uvedených na žádosti s údaji vedenými v informačním systému evidence obyvatel nebo v evidenci občanských průkazů 

K vydání občanského průkazu pro občana zbaveného způsobilosti k právním úkonům předkládá opatrovník navíc:

  • rodný list nebo rodný a křestní list občana, doklad o rodném čísle občana, jestliže není rodné číslo uvedeno na jiném předkládaném dokladu,
  • doklad o rodinném stavu, jde-li o občana, který žije nebo žil v manželství,
  • rozhodnutí soudu o zbavení občana způsobilosti k právním úkonům,
  • svůj občanský průkaz
  • a doklad o ustanovení opatrovníkem. 
Formulář 

Vyplňte žádost o vydání nového občanského průkazu se strojově čitelnými údaji. Z důvodu dalšího zpracování žádosti je možné používat pouze originální tiskopis, který nesmí být zmačkaný, přeložený či jinak poškozený. Nelze tedy formulář vytisknout a přinést jej již vyplněný. Originální tiskopis je k dispozici na všech výše zmíněných úřadech. 

Fotografie

Musí mít tyto vlastnosti:rozměry 35 x 45 mm, odpovídat současné podobě občana, zobrazuje jej v předním čelném pohledu s výškou obličejové části hlavy od očí k bradě minimálně 13 mm, v občanském oděvu, bez brýlí s tmavými skly s výjimkou nevidomých a bez pokrývky hlavy, není-li její použití odůvodněno důvody náboženskými nebo zdravotními; v takovém případě nesmí pokrývka hlavy zakrývat obličejovou část způsobem znemožňujícím identifikaci občana. 

Fotografie pro vydání občanského průkazu má hladký povrch a je v černobílém nebo barevném provedení. Zobrazená osoba musí mít neutrální výraz a zavřená ústa, oči musí být otevřené a nesmí být překryté vlasy. Pokud se občan vzhledově nezměnil, může použít i starší fotografii. Ta ovšem musí splňovat výše uvedené podmínky (např. u starších fotografií se používal dnes již nevyhovující 3/4 profil).  

Kdy?

CO NEJDŘÍVE, nejpozději však do 30.11.2008.
Občanský průkaz bude vydán do 30 dnů od předložení všech dokladů potřebných pro jeho vydání příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, případně do 30 dnů ode dne, kdy žádost byla příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností postoupena.

Žádné komentáře:

Okomentovat