Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 11. srpna 2008

Inflace v České republice vzrostla na 6,9 procenta

Zrychlení cenového růstu nastalo především u bydlení v důsledku zvýšení cen zemního plynu o 27,7 procenta.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v České republice v červenci o 6,9 procenta, což je o 0,2 procenta více než v červnu. Zrychlení cenového růstu nastalo především v oddíle bydlení v důsledku zvýšení cen zemního plynu o 27,7 procenta (z 18,4 procenta v červnu). Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). 

Hladina spotřebitelských cen vzrostla v červenci proti červnu o 0,5 procenta. Meziměsíční růst spotřebitelských cen způsobilo zejména zvýšení cen v oddílech bydlení, rekreace a kultura. Ekonomové takový vývoj očekávali. 

Červencová inflace podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského nepřinesla výraznější překvapení ani z hlediska její výše ani z hlediska její struktury. 
Sezónní vlivy

Struktura meziměsíční inflace podle Rožumberského odhaluje, že její nárůst měly na svědomí téměř výhradně administrativní kroky a sezónní vlivy. Zvyšovaly se především ceny dovolených, cigaret, plynu a nájemné. 

"Tlumící vliv na inflaci měl na druhé straně sezónní pokles cen zeleniny a také oblečení a obuvi. V červenci si také konečně mohli alespoň trochu oddechnout motoristé poté, co se ceny pohonných hmot po dvou měsících prudkého růstu nepatrně snížily. Přestože se meziroční inflace po váhavém poklesu v předešlých měsících opět posunula směrem nahoru, nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o nový trend," uvedl pro server iHNed.cz Rožumberský.

Pro nadcházející měsíce naopak Rožumberský předpokládá stabilitu či mírné snižování inflace, které bude následováno jejím prudším poklesem v závěru letošního a na začátku příštího roku v návaznosti na vysokou srovnávací hladinu a dopady silné koruny. 
Inflace a kurz koruny

"O stejný scénář se opírala i ČNB při svém čtvrtečním rozhodnutí snížit úrokové sazby. Domníváme se, že hlavním determinantem pro její další rozhodování bude vývoj měnového kurzu. Pokud bude koruna vůči euru pokračovat v oslabování, ČNB zřejmě už letos úroky nesníží," dodal Rožumberský. 

Jednomyslné rozhodnutí ČNB o snížení sazeb dává podle analytika společnosti Citco FT Tomáše Volfa jasně najevo, že obavy z pomalého růstu HDP převážily nad inflačními tlaky. V posledních několika měsících sice domácí inflace klesala, ale zdaleka ne tak, jak by si sama ČNB představovala. 

"Dnešní čísla za červenec nejsou výjimkou a ukazují na stále vysokou inflaci 6,9 procenta, která oproti červnu dokonce vzrostla o 0,5 procenta. Největším podílem na této akceleraci mají ceny zemního plynu a sezónní dovolené. Zpomalení HDP je patrné v číslech o průmyslové produkci, která vzrostla o 2,2 procenta, což je o tři procentní body méně než trh očekával. Nejvíce se negativně projevily snižující se zakázky ze zahraničí v oblasti motorových vozidel a kancelářských strojů a počítačů," dodal Volf s tím, že během následujících dnů se můžeme dočkat dalšího oslabení domácí koruny.

ČNB čeká pomalejší pokles inflace

Česká národní banka (ČNB) očekává podle své nové prognózy, kterou představila ve čtvrtek, během následujících měsíců pomalejší pokles inflace. Ve druhém čtvrtletí 2009 by měla inflace klesnout na 3,4 procenta a na konci roku 2009 na 2,5 procenta. Ještě v květnu přitom ČNB počítala na počátku roku 2009 s poklesem inflace na 2,9 procenta a ve třetím čtvrtletí 2009 na 2,2 procenta.

Žádné komentáře:

Okomentovat