Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 18. března 2009

Je na čase s tím něco udělat. Tesco si stále dělá co chce!

...

Vážení zaměstnanci, všichni očekáváte zveřejnění výsledků jednání, jak je patrné z Vašich příspěvků a emailových zpráv. Už v průběhu jednání jsme si odsouhlasili text zprávy, která bude zveřejněna. S jasným a výstižným obsahem, bez jakýchkoliv servitek, přesně tak, jak jsme to v danou chvíli cítili a jak jsme to také chtěli podat. Nakonec jsme se rozhodli počkat. A možná to bylo dobře, protože jsme zjistili ještě více.

Nepíšou se mi tyto řádky vůbec lehce vůči Vám, zaměstnancům. Vůči vedení je mi to úplně jedno. Ti by si zasloužili spíš... Už tak jsem za buřiče ještě s řadou dalších z Vás, a to mě těší. Alespoň ví, že jsou i lidi, kteří si jen tak nenechají líbit jejich nesmyslná nařízení, neoprávněné příkazy a další blbosti, jen aby se rádoby manažeři udrželi na svých teplých místech a vykázali co největší zisk pro akcionáře, jako by byli dobří. Samozřejmě i na úkor vlastních zaměstnanců, kteří se na jejich platy dost těžce nadřou.

Občas mi to připadá (tedy ono už to tak většinou je), jako by se vracela otrokářská doba.Za co nejmenší mzdu by Vás sedřeli z kůže. Přitom děláte úplně všechno. Namísto pracovní pozice sjednané v pracovní smlouvě jich ve skutečnosti vykonáváte pod hrozbou možné výpovědi ještě dalších třeba pět. Klasické pro takové společnosti, a lidi jsou stále hloupí a nepostaví se tomu. Ze strachu. Ono vedení umí dobře zastrašovat, v tom jsou někde opravdu jedničky, zasloužili by nominace na Oscara. Jo, kdyby to tak fungovalo jak na manažerských postech. Museli by vám pěkně zvýšit řádně mzdu, jelikož toho ovládáte víc a víc toho děláte. Tak by to fungovat mělo. Ovšem v dobré firmě. V Tescu rozhodně ne. Tady to nečekejte, dokud nebudete vyšší zaměstnanci na centrále, manažeři.

Ono už jen samotný způsob respektování platných ustanovení zákoníku práce je u společnosti Tesco značný problém. Tesco to vlastně vůbec nějak nezajímá. Zákon - nezákon, prostě ať si odbory dělají, co chtějí. My nic nemusíme. Už samotná změna organizace práce na pozicích VBS a příjmu. Zákon jasně ukládá, že to zaměstnavatel musí projednat s odbory. Nestalo se tak, přestože se to dotklo velké řady z Vás. Spousty lidí i na platech. Nemalé rozdíly v řádech tisíců korun budou mít dopad na Vaše rozpočty domácností. Koho to z nich na centrále však zajímá? Nikoho, protože kdyby nad tím přemýšleli, tak by o tom jednali a zapracovali návrhy odborů. S odbory to ale neprojednali. Tudíž neměli připomínky a možné návrhy řešení právě od odborů, které mohly zasáhnout včas. Pokud by to ale včas věděli. Pořád to slovíčko ale. Nakonec to věděl každý, jen ne odbory. A jak to dopadlo? Zloba a jen zloba. Nelíbí se Vám to a já se topravdu nedivím. Navíc, pokud nechcete přijmout novou smlouvu a raději řeknete, že chcete výpověď a odstupné, tvrdí Vám, jak je zřejmé z emailů, že to není možné a nemáte na to nárok. Tak věřte, že Vám lžou a ten nárok máte, dvouměsíční výpovědní doba, která počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi. Pak samozřejmě plus tříměsíční odstupné.

A tohle opravdu není jediné, co se na Vás chystá. Už to tady máme znovu, rušení pozic a jejich slučování. Tentokrát FMC s aranžovnou a hlavní pokladnu s oddělením reklamací a informací. Opět nějak pozapomněli tuto skutečnost včas a předem projednat s odbory. Jak by nás to mohlo překvapit. Přestože jsme vznesli dotaz, do kdy máme předložit připomínky, bylo odpovědí pouze, že vlastně nikdy. Zítra to bude prezentováno a platné to bude od 1. 4. 2009. Typická prasárna a výsměch samotným zaměstnancům. A to prý se chce stát Tesco jedním z nejlepších zaměstnavatelů. Tak to už je opravdu výsměch samotným zaměstnancům. Do toho máte „vážení „ opravdu hodně daleko. To byste se museli začít chovat k zaměstnancům rozhodně jinak, a hlavně začít přemýšlet. To však asi u některých není možné. Vím a je mi jasné, že ti, ktří s náma jednají za zaměstnavatele to nemají vůbec jednoduché. Jsou mezi dvěma mlýnskýma kolama. A věřte, že si jejich práce vážím. Určitě by chtěli také pro lidi více, ale oni sami s tím nic neudělají. Jsou to profesionálové, kteří se řídí jen nařízením těch nad nimi. Bohužel. Ten, který by mohl něco změnit, raději na takovéto jednání nepůjde, jelikož by to pro něj nebylo příjemné, a raději se tomu vyhne.

Jak ale takovýmto postupům vedení zabránit? No snad jen jednotou, budeme se muset zase spojit a společnou větou vyslovit, co si myslíme. A tak je to tentokrát na Vás, protože i v řadách odborů bohužel najdete podrazáky, pár patolízalů, a prospěcháře, kteří by mohli jakoukoli dobře připravenou akci záměrně kazit a těžit z ní ve svůj vlastní prospěch. Je to opravdu na Vás. Spojme se a jasně se vyjádřeme. Ne však jen vedení, řekněte svůj názor všem. Všem, i těm kterým vyděláváme, akcionářům. Pojďte společně bojovat za to, abychom měli odpovídající mzdu, důstojné pracovní podmínky a hlavně za to, abychom pracovali tak, jak nám bylo řečeno při podpisu pracovní smlouvy.

Ano, chápu i zaměstnavatele, ekonomická krize nás tlačí. Proč ale tedy stavíme další třicítku provozních jednotek. Jen chamtivost. V mnoha městech stojí jedno Tesco vedle druhého, zákazníci se rozmělňují, ale plány tržeb se zvyšují, náklady na mzdy snižují. Chápu ředitele jednotlivých obchodů, že to mají těžké, a opravdu jim nezávidím. Ale i oni se musí naučit jednat s lidmi. Ne však tak jak nyní: zákon padajícího hovna. A jak ušetřit a snížit mzdové náklady víme. Snížit stav a platy zaměstnancům centrály, snížit počty manažerů a vedoucích. Vrátit pravomoc nákupčím na provozovnách. Mzdové účtárny zpět na provozovny. Zrušit centrální sklad a nechat jednotky, aby si objednávala zboží dle prodeje a skutečných zásob. Zboží, kteří si zákazníci žádají. Ne jeden šmejd vedle druhého, který se dokola reklamuje. Kvalitu a servis, to je potřeba. To by byly tržby. Ale to je jen sen. Proč namísto postupu na vyšší pozice u našich zaměstnanců nabíráme nové, z venku? Koho jsou to kamarádi a známí? Navíc jak pak zjistíme, řada z nich neschopných, jelikož jsou po škole a bez praxe ale dělají za vysoký prachy. Prostě bez zkušeností, ale jsou vděčný, takže budou poslouchat. Dobré loutky, za jejichž provázky můžete tahat dle potřeby a určovat další děj.

Rada v současné době připravuje materiál pro Inspektorát práce o veškerém porušování pracovněprávních předpisů a to konkrétně i se jmény, aby šel na jistotu. Tentokrát materiál předáme i politikům s odůvodněním aby začali řešit takovéto nadnárodní společnosti a zapracovali do ZP i zákona o Inspekci práce tvrdší podmínky a postihy takovýchto gigantů, kterým případná milionová pokuta neublíží. Řada politiků již o problematice ví a je připravena zakročit, za což jim již teď děkujeme. Že by se konečně začalo myslet na zaměstnance a ne na vysoké výdělky firem, za nízké náklady na zaměstnance, který musí být "holkou pro všechno"? I když bych spíš použil nakonec slovo jiné. Všem Vám přeji pevné nervy a probuďte se! Je čas řádně zakročit a říct STOP, ale to musí opravdu všichni zaměstnanci, jinak je to běh na dlouhé tratě.

-ip-

5 komentářů:

  1. Prosím o zveřejnění dohody. Jinak mlátíme prázdnou slámu a nemáme se o co opřít.

    OdpovědětVymazat
  2. K žádné dohodě nedošlo, proto ji nemůžeme zveřejnit. Společnosti bylo oznámeno, že věc podstoupíme Inspekorátu práce.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    budete alespoň schopní zaměstnancům, kterým přidělili mnohem víc práce v rámci ,,slučování pozic" vyšší platové ohodnocení, nebo budou dřít do úmoru za almužnu. Nechápu a určitě nejsem jediná, který chytrák tohle vymyslel.
    Při otevírání TESCO Písek bylo na úsecích FF 1 manager, 3 vedoucí a 3 nákupčí nyní : 3 mgr. junior a 3 nákupčí. Ambient 1 mgr., 3 vedoucí a 3 nákupčí nyní 1 mgr. senior,1mgr. na noční směně,1 nákupčí. Na NF 1 mgr. 2 vedoucí a 2 nákupčí nyní 2mgr. a 1 nákupčí. Nejhůře dopadl Ambient, který má pouze noční doplňování.
    Velice oblíbený rumbling, na který vyženou všechny z kanceláří není přínosem, ale spíše pohromou. Zaměstnanci neznající plánogramy a ani zboží spíše ničí práci druhých, je to k ničemu. Dále bych ráda věděla, jeli možno založit odbory i v Písku nebo spadáme pod České Budějovice? Zdá se mi, že kopou jen sami za sebe. Poraďte prosím, jak na sebe máme upozornit. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. tak co nikdo neporadí?????

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    v současné době stále představenstvo společnosti jedná o návrhu odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR a.s. na úpravu mzdového předpisu. Konečné stanovisko by mělo být známo kolem 10. června 2009.

    OdpovědětVymazat