Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 19. března 2009

Igelitky ročně zabijí milion ptáků, rozkládají se až sto let

18. března 2009 3:06

Igelitová taška bezplatně slouží na cestě z nákupu asi půl hodiny. Od její výroby až do zániku ale uplynou i desítky let. MF DNES kvůli návrhu ministra Bursíka na zákaz rozdávání igelitek zmapovala jejich "život". Ročně tašky zabijí odhadem milion ptáků, 90 procent igelitek končí ve spalovně nebo na skládce. Odpad z volně rozdaných igelitek tvoří ročně 9 tisíc tun.

Jen v prodejnách Albert a Hypernova se ročně rozdá zdarma 60 milionů igelitových tašek. Na každého Čecha včetně kojenců jich připadá šest. Denně jich od pokladen těchto dvou obchodů zmizí 164 tisíc. Řetězec Ahold, který prodejny provozuje, přitom tašky nerozdává zdaleka u všech pokladen. Zřejmě ještě více si jich zákazníci rozeberou v konkurenčním Tesku. To však údaje tají.

"Je to obchodní tajemství," říká mluvčí Teska Eva Karasová.

Bursíkovo ministerstvo životního prostředí chce zákazem rozdávání igelitek zdarma donutit obchodníky ke změně chování.

"Je to jeden z nejzbytečnějších odpadů. Pokud nebude taška zdarma, ale bude stát třeba dvě koruny, každý se zamyslí, zda ji skutečně potřebuje," přibližuje mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Ministerstvu vadí princip tašek na jedno použití. Kde přesně jednotlivé tašky končí, však nemůže sledovat. "Taková evidence je neuskutečnitelná," tvrdí Kašpar.

Na začátku je ropa
Osud igelitky může být velmi zajímavý – začíná třeba v ropných vrtech v Asii a končí v útrobách mrtvých ptáků u australských břehů.

Podle neoficiálních odhadů se většina igelitek či materiálu na ně dováží z Asie. I přesto, že speciální granule, ze kterých se dělají, vyrábějí přímo z ropy i rafinérie v severočeském Litvínově. Dovezené igelitky jsou však pro velké odběratele mnohdy levnější.

"Mezi naše dodavatele patří společnosti ze zemí Evropské unie i mimo ni," připouští Libor Kytýr, ředitel komunikace prodejen Albert a Hypernova.

Na začátku "života" tašky je ropa. Z různých přísad pak vzniknou granule, z nichž se vyrábějí plastové hadice a z nich následně tašky a sáčky. Co se děje dál? Poté, co lidé v igelitce odnesou nákup, závisí její další osud hlavně na tom, kam ji vyhodí.

Odpad z igelitek
Tašky, které se v supermarketech a hypermarketech rozdávají zdarma, tvoří 3 až 5 procent odpadu. Váží dohromady 9 tisíc tun a většina z nich skončí právě zde - na skládce či ve spalovně. Taška na skládce se rozkládá až 100 let.
"Většina jich končí ve směsném odpadu. Takové tašky už se pak nedají znovu využít. Buďto končí ve spalovně v Praze, v Brně nebo v Liberci anebo na skládce," říká Petr Ledvina z brněnské ekologické poradny Veronica. Na skládce se tašky rozkládají desítky až stovku let.

Druhou "nejoblíbenější" možností je nechat igelitku někde ležet – třeba na zahradě či v lese. Ekology přitom netrápí nějaké fatální zamoření přírody plasty. Problém tašky je, že je příliš lehká a volně létá.

"Velmi často je pozřou zvířata, kterým taška poškodí vnitřnosti a ona umírají. Asi nejčastěji se to týká ptáků. Právě z tohoto důvodu se nesmějí tašky rozdávat třeba v Austrálii," říká Ledvina. Pro jiné živočichy se igelitka zase stává pastí, která je udusí.
Taška jako mučicí zbraň

Podle Lukáše Viktory z České ornitologické společnosti nejsou igelitové tašky pro ptáky žádnou pochoutkou.

"Ale mnohdy do nich klovají proto, že v nich třeba zůstanou zbytky nějaké potravy. Nebo si z nich stavějí hnízda," přibližuje Viktora.

Tašky a sáčky z obchodů nebývají jedovaté, ale můžou ptákům poškodit trávicí soustavu. "Působí mechanické problémy ve střevech, blokace, poruchy pohybu střev," doplňuje Viktora.

Nepřekvapuje to ani lékaře a znalce moderních dějin. Nucené pojídání drti z igelitových tašek a sáčků bylo jednou z metod mučení v irácké věznici Abú Ghrajb za režimu někdejšího diktátora Saddáma Husajna.

Od tašky k protihlukové stěně
Jen malá část tašek končí ve speciálních popelnicích na plast. Na řadě míst jsou totiž jen kontejnery na PET lahve, nikoli na směsný plast. Tašky navíc nejsou z kvalitních materiálů jako lahve, a proto nemají tak široké využití.

"Z PET lahví se dá udělat kvalitní vlákno. Různé druhy plastů z tašek se však musí smíchat, je to spíše degradovaný plast," říká Ivana Hrabinová z poradny Veronica.

Vlákno z plastových lahví je dobrým materiálem třeba pro výrobu zimních bund. I pro tašky se však najde využití. Třeba v Uherském Hradišti se z nich vyrábějí zatravňovací plochy – tedy mřížky, které zpevní parkoviště či tramvajovou trať a může jimi prorůstat tráva.

Použité tašky jsou i v protihlukových stěnách či plastových lavičkách.

Vybraná Fakta o igelitkách
  • igelitové tašky se vyrábí z ropy. Granule pro výrobu tašek se v Česku vyrábí v Litvínově.
  • Zvláště pro velké řetězce je výhodnější igelitové tašky dovézt. Především z Asie.
  • Vzhledem ke spotřebě se tašky musí do obchodů rozvážet pravidelně.
  • Jak ukázal pokus TV NOVA, lidé si lidé berou 30x více tašek, když jsou zdarma, než když za ně musí platit. Jen v prodejnách Albert a Hypernova se tak ročně zdarma rozdá 60 milionů tašek. Po zpoplatnění tašek v Irsku se snížil jejich podíl na odpadu z 5 % na 0,22 %.

Recyklace
Tašky se mohou využít například k výrobě laviček, protihlukových stěn a zatravňovacích ploch (na parkovišti nebo v kolejích tramvají)

Odhození igelitové tašky
Igelitky vítr snadno odnese do lesů. Zde se zachytí na stromech a keřích. Zvířata (především ptáci) je mohou pozřít spolu s potravou, což pro ně většinou znamená smrt. Ročně tašky zabijí odhadem 1 milion ptáků.

Nesprávný odpad
Až 90 % tašek podle odhadů ekologů končí na skládkách a ve spalovnách (Praha, Brno, Liberec)

Autor: Petr Suchomel, MF Dnes

Žádné komentáře:

Okomentovat