Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 6. listopadu 2011

Švýcaři chtějí minimální mzdu 450 korun za hodinu. Češi dostávají padesátikorunu


ČTK - Švýcaři vyrážejí do boje za vyšší minimální mzdu. Za hodinu práce by chtěli od příštího roku dostat minimálně 450 Kč, tedy dvojnásobek toho, co Francouzi (min. hodinová mzda ve FR je 225 Kč) a devítinásobek toho, co Češi (v ČR je minimální mzda 50 Kč za hodinu). Rozohodovat budou v referendu.

Luxusní minimální mzda 22 švýcarských franků (zhruba 450 korun) na hodinu bude možná brzy stanovena ve Švýcarsku. Tamní odbory totiž údajně získaly dostatek podpisů pro vypsání referenda o této otázce v příštím roce.

Mluvčí švýcarského odborového svazu SGB Peter Lauener uvedl, že pod požadavek referenda se dosud podepsalo více než 121.000 lidí, přičemž na vynucení referenda v příštím roce jich stačí 100.000.

SGB uvádí, že schválení návrhu by zaměstnancům zajistilo měsíční mzdu v minimální výši 4000 švýcarských franků (téměř 82.000 korun) při 42hodinovém pracovním týdnu.

Pokud by občané odborářský návrh schválili, byla by ve Švýcarsku minimální mzda zhruba dvakrát vyšší než v sousední Francii, kde činí devět eur (zhruba 225 korun), poznamenala agentura AP.

V České republice dosud obnášela měsíční minimální mzda 8000 korun, což odpovídá zhruba 50 korunám na hodinu, i když u většiny profesí platí vyšší minimum.

Ve Švýcarsku, podobně jako v Německu nebo Rakousku, dosud všeobecná minimální mzda stanovena nebyla. Minimální platy existují v určitých odvětvích, v zásadě se však mzdy odvíjejí od kolektivních vyjednávání.


Žádné komentáře:

Okomentovat