Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 7. listopadu 2011

Koalice prosadila vznik druhého pilíře důchodového systému

Praha - Koalice podle očekávání znovu prosadila ve sněmovně první ze zákonů penzijní reformy, kterým chce vláda zavést druhý pilíř penzijního systému. Bude jím důchodové spoření v soukromých penzijních fondech. Lidé by do nich odváděli část příspěvků, které nyní platí státu na průběžné financování penzí. Podle kritiků to může ohrozit státní výplatu stávajících důchodů. Senát kvůli tomu zákon vetoval, sněmovna jej ale dnes přehlasovala.

Normu nyní dostane k podpisu prezident. ČSSD už avizovala, že bude usilovat i soudní cestou o zásadní změnu reformy.

Spoření ve fondech má začít fungovat od roku 2013. Lidé mladší 35 let se budou moci rozhodnout, zda z pojistného odváděného státu vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné, což je podle kritiků v rozporu s ústavním pořádkem.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) očekává, že se do druhého pilíře zapojí až polovina ekonomicky aktivního obyvatelstva, tedy až 2,5 milionu lidí. Podle agentury STEM/MARK to chce udělat asi 27 procent Čechů ve věku od 15 do 59 let.

Výpadek peněz v průběžném penzijním systému, který opozice odhaduje až na 30 miliard korun ročně, chce vláda zacelit z výnosů ze zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty. Na konci srpna na důchodovém účtu chybělo 27,2 miliardy korun.

Penzijní společnosti mají spravovat svěřené peníze ve čtyřech fondech - fondu státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Nejméně 90 procent výnosů z investování budou muset použít k navýšení vyplácených důchodů. Svěřené příspěvky a majetek společností mají být odděleny, aby lidé o své úspory při případném bankrotu společnosti nepřišli.

Lidé si budou moci fondy měnit podle toho, jaká míra rizika a s tím spojený příslib zisku jim bude vyhovovat. Po dosažení důchodového věku si budou moci vybrat formu výplaty důchodu - buď 20letou rentu, nebo doživotní rentu, vypočítaná podle průměrné délky a naspořené částky. Nevyčerpané peníze by se staly předmětem dědictví.

Například pětačtyřicátník, který vydělává 15.000 korun, by měl podle výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí mít důchod 10.184 korun. Pokud by převedl část odvodů do dluhopisového fondu, měl by dostat 10.257 korun. V dynamickém fondu by to bylo 10.605 korun. Pokud by vydělával 35.000, bez spoření ve fondech by mu od státu připadlo 13.694 korun. Kdyby si ukládal v dluhopisovém programu, měl by mít zhruba o 800 korun víc. V dynamickém spoření by to pak mělo být 15.277 korun.
(ČTK)

Žádné komentáře:

Okomentovat