Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 6. dubna 2011

Vláda schválila reformu penzí, lidé si budou moci spořit na sebe

vydáno: 06.04.2011, 10:45 | aktualizace: 06.04.2011 10:47

Praha - Vláda dnes schválila zásady důchodové reformy, na nichž se již dříve dohodly koaliční strany. ČTK to oznámil zdroj z jednání vlády. Lidé si tak v rámci reformy penzí budou moci převádět část peněz ze státního průběžného systému na individuální účty u penzijních společností. Kromě toho vláda stanovila další postup prací na důchodové reformě.

Reforma by měla začít v roce 2013. Ministerstva financí a práce mají do konce pololetí předložit vládě návrhy zákonů, které reformu upraví. Předlohy by měly být hotové do konce pololetí. Ve druhé půlce roku by normy pak měl projednávat parlament. Příští rok by mělo mimo jiné dojít ke vzniku penzijních společností a lidé by se měli rozhodnout, zda si budou spořit mimo státní pilíř.

Lidé si podle principů reformy schválených kabinetem budou moci převádět ze státního průběžného systému do soukromých účtů tři procentní body ze sociálního pojištění. To nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou pro vlastní spoření části odvodů bude, že si k nim lidé přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Opozice, odbory i někteří experti varují, že ve státním průběžném systému by tak mohly kvůli vyvedení části odvodů chybět peníze na penze. Prostředky chce vláda zajistit zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Ta by se měla od roku 2013 sjednotit na 17,5 procenta. Příští rok by se měla snížená sazba DPH zvýšit z deseti na 14 procent.

Účty lidí se spořením na důchod by měly podle návrhu reformy spravovat penzijní společnosti. V ty by se měly proměnit především současné penzijní fondy, které by pak měly povinně nabízet čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem. Měly by tak fond všeobecný, konzervativní, vyvážený a dynamický. Všeobecný fond by přitom investoval jen do státních dluhopisů ČR, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí. Měl by tedy patřit mezi ty bezpečné, ovšem s předpokládanými nižšími výnosy. Naopak dynamický fond by měl být výnosnější, ale rizikovější.

Reforma by měla také umožnit dětem přispívat na penzi svým rodičům, kteří by díky tomu mohli mít vyšší důchod. Část pojistného na sociální zabezpečení by potomci mohli ve státním systému převést na účet svých otců a matek.

Autor: ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat