Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 6. ledna 2010

Pár mini rad v zaměstnání...

Na co si dát pozor

  • Dodatečná snaha zaměstnavatele doplnit pracovní smlouvu o zkušební dobu a tu pak následně uplatnit.
  • Na uzavírání pracovního poměru na dobu určitou např. na 3 měsíce, kdy celé období pracovního poměru je zkušební dobou.
  • Při skončení pracovního poměru je nezbytné, aby zaměstnavatel vydal zaměstnanci potvrzení o zaměstnání (zápočtový list). Vydání dokladů nemůže zaměstnavatel vázat na jiné skutečnosti, než je skončení pracovního poměru, například na neodevzdání pracovních pomůcek, nebo neuhrazení škody apod. Ve vlastním zájmu by si měli zaměstnanci uschovávat kopie dokladů, jimiž by mohli později prokázat skutečnosti uvedené v potvrzení o zaměstnání.
  • Je dobré seznámit se s kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem, aby zaměstnanec nebyl zbytečně krácen v některém nároku, který má těmito předpisy zabezpečen.
  • V dostatečném termínu si nechat potvrdit vedoucím písemnou žádanku o dovolenou.

Co nikdy nedělat

  • Nepodepsat dohodu o ukončení pracovního poměru, pokud je skutečný důvod ukončení pracovního poměru takový, že má zaměstnanec právo na odstupné.
  • Nenastupovat na dovolenou jen po ústní dohodě s vedoucím. Pokud Vám nařizuje dovolenou zaměstnavatel, musí tak učinit písemnou formou a to nejpozději 14 dnů před plánovaným nástupem určené dovolené. Nastupujete-li dovolenou na svou žádost, musíte tak učinit formou žádanky o dovolenou. Doporučujeme uschovat si podepsanou kopii žádanky.

4 komentáře:

  1. Ha Tesco standart - zítra a pozítří si bereš dovolenou.Musíš,protože potřebujem plnit plán dovolených.
    Prosím o nějaký paragraf ze zákoníku práce,ať se můžem nějak bránit.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím jak je to jinde,ale u nás se dovolená řeší ze dne na den.Prostě ,aby se plnil plán dovolených,tak se se jeden den oznámí :Ty a ty máš od zítra dovolenou.
    Je na to nějaký paragraf v zákoníku práce,ať se máme čím bránit?

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak at se máme čím bránit máme snad nějaká práva. Dovolená je také přeci od toho aby sme si ji mohli naplánovat jak mi potřebujeme a ne kdy si usmyslí tesco. a nebo at se konečně uskuteční stávka protože tesco si to zaslouží.

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli jsem to z toho posledního příspěvku odborů na téma dovolená dobře pochopil, zaměstnavatel je povinen zaměstnanci oznámit nástup na dovolenou písemně minimálně 14 dnů předem, pokud se s vámi nedohodl jinak (tzn. pokud jste sami nesouhlasili s kratší dobou).

    Jinak ale se asi jen těžko budeme letos bránit tomu, aby nám termíny dovolené Tesco samo nařizovalo. Je to přimo v zákoníku práce. Zaměstnavatel toto může dělat a Tesco toho letos evidentně hodlá naplno využít.

    Má soukromá rada zní: dobře si už nyní naplánujte termíny dovolené na celý rok a min. 14 dnů před nástupem na dovolenou si vypište a nechte podepsat žádost o dovolenou (dovolenku). Pak je právo na vaší straně a máte jistotu, že tu dovolenou dostanete. Pokud se pak bude zaměstnavatel šprajcovat a bude vám tu dovolenou chtít v těchto 14-ti dnech přeplánovat, je zákon na vaší straně.

    OdpovědětVymazat