Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 23. dubna 2009

Tesco zvýšilo zisk na rekordních 3,1 miliardy GPB (94,93 miliardy korun)

...

Londýn/Praha - Britský maloobchodní řetězec Tesco v účetním roce 2008 hospodařil se ziskem 3,13 miliardy liber (asi 94,93 miliardy Kč). To je o deset procent více než v roce 2007 a je to poprvé, co se zisk dostal nad hranici tří miliard liber. Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě a jeho loňský zisk znamená rekord nejen pro firmu, ale pro jakýkoli maloobchodní podnik v Británii.


Tesco se nad hranici tří miliard liber se základním ziskem dostalo jen čtyři roky po tom, co zisk poprvé překročil hranici dvou miliard liber. Tesco svými výsledky překonalo odhady analytiků a uvedlo, že příznivý byl i začátek letošního roku. Poslední hospodářský rok podniku skončil letos v únoru.

Generální ředitel Terry Leahy agentuře Reuters řekl, že chování spotřebitelů už je více předvídatelné a jeví známky stabilizace. Zatím ale prý nelze říci, zda nastává oživení.

Problematické jsou ale aktivity, které má Tesco ve Spojených státech. Provozuje tam řetězec Fresh & Easy, který je zatím pro britský podnik ztrátový. Management původně předpokládal, že se mu podaří do konce tohoto roku být v USA alespoň na nule, to se ale zřejmě nepovede. Leahy řekl, že v tomto fiskálním roce bude mít Tesco v USA podobnou ztrátu jako loni, kdy tam prodělalo asi 142 milionů liber.

Růst prodeje na britském trhu, který je pro Tesco klíčový, se v novém finančním roce urychlil. Akcie řetězce tak na burze v Londýně zpevnily až o pět procent, zatímco trh jako celek rostl jen mírně a později se zisků zcela vzdal.

Tesco má v celém světě asi 440.000 zaměstnanců a provozuje zhruba 4000 obchodů ve 14 zemích světa, včetně České republiky. Celkové tržby loni vzrostly o 15,1 procenta a dosáhly 59,4 miliardy liber (zhruba 1,8 bilionu Kč).

Tesco těží hlavně ze silného růstu v Asii, kde mu pomáhá i loňská akvizice obchodů Homever v Jižní Koreji. V Británii má Tesco prospěch z vysokých marží, což mu spolu s úspěchem v Asii pomáhá neutralizovat slabý růst v Evropě a ztráty v USA.

Tesco v Česku provozuje 59 hypermarketů, 42 supermarketů, šest prodejen Tesco Expres, šest obchodních domů a 18 čerpacích stanic. Tesco loni na tuzemském trhu otevřelo 18 nových obchodů a čtyři čerpací stanice. "V současné době jsou pro nás důležité tři priority. Je to cenová politika, díky níž nabízíme zákazníkům nejnižší ceny, kvalita našich výrobků a vyšší dostupnost obchodů," sdělil dnes ČTK generální ředitel Tesco Stores ČR Phil J. Clarke.

Zákazníci loni v obchodech Tesco provedli více než 121 milionů nákupů, kterých bylo v meziročním srovnání o tři miliony více. "Rekord v roce 2008 zaznamenalo obchodní centrum Letňany, kam přišlo za nákupy deset milionů lidí, což je meziročně o sedm procent více," uvedla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků, který sestavila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod, připadla společnosti Tesco s odhadovanými tržbami 47 miliard korun druhá pozice. První byla s tržbami 54,5 miliardy korun německá obchodní skupina Schwarz, která v Česku provozuje diskontní prodejny Lidl a hypermarkety Kaufland.

Autor: ČTK

30 komentářů:

  1. no vidíte to.. takové zisky a já domů přinesu v průměru 10000t :-(

    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. to Míša: já mám skoro necelých dvanáct heeeeč .-)
    Míla

    OdpovědětVymazat
  3. Jedno je jisté - vedení naší firmy svou prací k těm rekordním ziskům celé skupiny určitě nepřispělo. Mohli jsme tady v čechách utržit mnohem mnohem víc, kdyby jsem hloupě nesetřili na provozních nákladech našich obchodů. Kdy se ti pánové v Edenu konečne probudí ze svého rajského růžového snu a začnou konečně pro naši firmu něco dělat ?!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to i my jsme stejného názoru. Je potřeba investovat právě do jednotlivých provozoven a na mzdy, na politiku prodeje. Ne zbytečně financovat to, co je zbytečné. Zisk tvoříme společně, a oceneni by měli býti všichni, hlavně spravedlivě.

    OdpovědětVymazat
  5. No a pak se říká že zaměstnanci na provozech jsou málo produktivní a vida kolik pupkáčům vydělali.Nebo že by to byly peníze co jsme ušetřili za toaletní papír.:-))
    Kuli

    OdpovědětVymazat
  6. Jak si tak listuju,narazila jsem na dalsi problem.Má název RV.První rok mám ho zapŕeli úplně,druhý rok si vybralo pár vyvolených jeden den tŕetí rok nám dovolily vybrat dva dny,ale takě ne všem.A jak to bude čtvrtý rok to je otázka.

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud máte problémy s RV (a opravdu nejste jediná, určitě nám sdělte provozní jednotku. Dohlédneme na to a sjednáme nápravu. Jen je potřeba vědět, kde ještě nadřízení nepochopili, k čemu RV je... že je pro zaměstnance!
    Jen pro informaci, RV můžete čerpat kdykoliv během roku 1, 2 i 4 dny v měsíci. Neplatí pro něj žádná omezení mimo toho, že musíte mít vyčerpanou starou dovolenou. Tvrzení, že se nesmí čerpat například s dovolenou se nezakládají na pravdě, protože naše kolektivní smlouva to nezakazuje. Narozdíl od dovolené, se RV nepřevádí, proto doporučujeme vyčerpat nejdříve právě RV.

    OdpovědětVymazat
  8. Problém s RV má Chebské Tesco.Hlavně u pokladních.

    OdpovědětVymazat
  9. Po dvanácti hodinové šichtě poslední zákazník.Zaplatit,uklidit a domů.U východu zazní známý alarm.zákazník pronesl zboží tak že jsem si nevšimla.Po shlédnutí kamerového systému se všichni vzácně shodli,že jsem si všimnout měla.vyletěla jsem jak namydlený blesk na dohodu.Rozzlobený ředitel chtel původně paragraf 53.Ale nakonec uznali, že je to velmi přísné.dále jsem se dozvěděla,že nemusím podepsat,dostanu vyýkací dopis,zůstanu pod drobnohledem a do měsíce na ten paragraf53dojedu stejně.Takže jsem dopadla ještě vcelkku dobře. Cena projetého nákupu činla asi 560KĆ.Jenže vrámci stop ztrátám se to rovná milionu.K čemu je tedy VBS u východu?Vím,že plno pacovníků vyletělo proto, že se chtěli obohatit na ůkor podniku(brali peníze z kasy nebo si zlevnovali zboží),ale to nebyl můj případ.nepustila jsem toho zákazníka úmyslně.A tak mě to opravdu zlobí, že mě dali na takovou to úroveń.V Tescu jse byla tři a půl roku.Dost jsem se tam naučila, ale tohle jsem nečekala.Dost mě mrzí,že jsem vaše stránky našla tak pozdě.Vlastně jsem o nuch vůbec nevěděla.je to škoda.hodně věcí by možná mohlo být jinak.S pozdravem již bývalá pokladní.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle opravdu taky známe... Škoda, že plno lidí raději přistoupí na dohodu, než by se obrátilo na odbory, i při tom, když Vám chtějí dát výpověď nebo nutit k dohodě, trvejte na přítomnosti zástupce odborů. Ono už to potom nebude tak jednoduché někoho vyhodit. Je pravda, že od toho, aby zákazník nepronesl nezaplacenou věc, má sloužit VBS, takže rozhodně by Vaše pochybení nebylo na použití paragrafu 53. Rozhodně by jste měla pouze dostat výzvu k odstranění neuspokojivých pracovních výsledků, a i nad tím bych dost uvažoval. V tomto stresu, který na prodejnách a zejména na pokladních je, se není čemu divit. Rozhodně jste se měla bránit, je to škoda. Podle mne jste měla být upozorněna k tomu, aby jste překontrolovala nákup, zda něco v košíku nezůstalo. Pokud měl zákazník zboží uschované, už se to netýká Vás, ale VBS. Dle mého názoru, a že tyto případy projednávám již pár let, nebyl rozhodně dán důvod k výpovědi.

    OdpovědětVymazat
  11. Zpráva pro Cheb:
    Dle platné kolektivní smlouvy by měla údajně v Chebu existovat odborová organizace. Je s podivem, že tedy nepracuje tak jak má, a že problém neřeší, zákon ji to umožňuje (a dá se říci i ukládá). Váš poznatek prošetříme a zajistíme nápravu.

    OdpovědětVymazat
  12. Pokud je v CHeu odborová organizace je tajna a neviditelna.tajnější než moje psaní, nebot po přečteni bude hned všem jasné kdo to psal.

    OdpovědětVymazat
  13. Snad to nebude tak hrozné, je dobře že se najde alespoň někdo, kdo se nebojí říct svůj názor. Možná by bylo vhodné, pokud stávající odborová organizace funguje špatně, založit si novou. Takovou, která by lidem pomáhala a nefungovala by jen na papíře. Třeba zrovna vy by jste byl/a ten pravý človíček... :-) Je potřeba aby někdo bojoval i za ty ostatní bojácné, co mají strach se bránit sami nebo říci svůj názor. Oni se pak taky přidají, až uvidí, že mají někoho za sebou.

    OdpovědětVymazat
  14. 40ti hodinová pracovní doba za týden. Dobře.1)od 6:00do 18:00-11h+1h pauza. 2) od 14:00do21:00-6,30+30min pauza. 3)od 8.30do 18:30-9.30h+30min pauza. 4)volno 5)od 8:00do 20:00-11h+1h pauza. 6)od 8:00do 20:00-11h+1h pauza. 7)od 8:00do 20:00-11h+1h pauza. Je to opravdu 40h? Měsíc co měsíc se to opakuje.Také po 13ti hodinové šichtě bych čekal/a volno. Ale: 1)od 9:00do22:00-12h+1h pauza. 2) 9:30do20:00-10h+0,30min pauza. Taktéž opakováno měsíc co měsíc.

    OdpovědětVymazat
  15. Docela mne překvapilo, že Vám při směně 10 hodin poskytují pouze jednu pauzu. Již při podpisu kolektivní smlouvy bylo řečeno, že pokud bude chtít zaměstnanec při 10ti hodinové směně pauzu, zaměstnavatel mu ji poskytne. Znamená to však, že si tuto půl hodinu musíte naddělat.
    V rámci 14ti dnů nesmíte v průměru dělat více jak 40 hodin týdně, jinak by šlo o přesčas. Spočítáte si v rámci 14ti dnů (i soboty a neděle) odpracované hodiny a vydělíte je 10 (počet pracovních dnů).
    Jinak v týdnu nesmíte dělat více jak 6 dnů 8 hodinových směn. Podle Vámi uvedených směn plyne, že zaměstnavatel velmi závažně porušuje pracovněprávní předpisy a bezpečnost práce. Požádal bych Vás, aby jste si ofotila harmonogram směn a zaslala jej na naši adresu. Jméno i osobní číslo můžete začernit. Nebo tento dokument, máte-li možnost, naskenujte a zašlete nám jej e-mailem. Opravdu není postup zaměstnavatele správný a je potřeba to napravit.

    OdpovědětVymazat
  16. Ještě jeden dodatek, v rámci 14 dnů musíte mít nepřetržitý odpočinek v týdnu v délce nejméně 70 hodin (odpovídá 3 dnům)

    OdpovědětVymazat
  17. nevím jaký kontakt na E-mail na Vás použít

    OdpovědětVymazat
  18. Děkujeme za doručení harmonogramu. Z Vámi zaslaných harmonogramů jsme také zjistili, že zaměstnavatel u Vás nedodržuje ani nepřetržitý odpočinek mezi směnami, který je zákonem stanoven 12 hodin. Může Vám jej zkrátit na 8 hodin, ale za podmínky, že Vám následující den o tuto dobu odpočinek mezi směnami prodlouží. Ve Vašem případě tomu tak bohužel není. Zaměstnavatele na tuto skutečnost upozorníme a případně předáme příslušnému oblastnímu inspektorátu práce.

    OdpovědětVymazat
  19. Vysoké zisky a platy manažerů - nízké mzdy zaměstnanců. Jak dlouho ještě si to odbory nechají líbit?!

    OdpovědětVymazat
  20. Věřte, že ani nám se to nelíbí, a proto jsme předložili návrhy na úpravy mezd. Společnost Tesco však nemá zájem na tyto úpravy přistoupit. Právě proto jsme požádali o jednání s nejvyšším vedením. Nepomůže-li ani to, budeme informovat akcionáře, a to velmi důsledně o situaci Tesca v ČR i SR a jednat o mzdách zaměstnanců.

    OdpovědětVymazat
  21. no tak to nám zbývá jen doufat, že se ledy začnou trochu hýbat... už aby to bylo...

    OdpovědětVymazat
  22. u nás na HM .......... je teď z původních 5 manageru rovných 10 managerů. Musím uznat, že se občas lidé podivují nad fotografiema u vchodu do HM. Občas slyšíme věty typu: - To všechno tady živíte?? ale nedávno přišel na informace takový milý pán s malým chlapečkem. Ten chlapeček se chvíli díval na tyto fotky a povídá: "tatíí, co to je za pány?? a proč tam nejsi vyfocenej i ty??" a tatínek na to odpověděl: " a dej mi pokoj prosím Te, tam bych nikdy být nechtěl, tam jsou ty, co vždycky nejvíc kradou" :-) Mohu za sebe říci, že mě tato scénka velice ale opravdu velice pobavila :-D

    OdpovědětVymazat
  23. No a když jsme u platů manažerů, kolik manažerů jste měli na svých provozovnách dříve a kolik nyní? Docela by mě to i zajímalo?

    OdpovědětVymazat
  24. Po delsi dobe jsem byla nakoupit u nas v Tescu. Vim,ze pokladni mivaji 12ti i 13ti hodinove sichty.Je spravne aby jim vedouci sebrali zidle?:S.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak pokladni se nedali a zidle si ubranili.:S

    OdpovědětVymazat
  26. Koordinační výbor nezávislých odborových organizací Tesco Stores ČR a.s.13. července 2009 v 13:11

    No neměli by, ono pokud dlouho stojíte na nohou, znamená to ony nepříjemné "křečáky" a dovedete si představit, že tak stojíte v nekonečných frontách 12 hodin na nohou. Postavte tam ty kašpary z kanceláře, kteří to vymysleli.
    PS: Pokud posíláte komentář tak k danému tématu, máte.li dotaz, nevkládejte jej ke starému tématu, ale zašlete jej emailem, je velmi težké odpovědět na dotaz, který vložíte k článku starému několik měsíců. Pak je jen velmi těžko odpovědět na Váš dotaz, nikoliv komentář.

    OdpovědětVymazat
  27. PROSÍME ODBORY O POMOC !!! MŮŽETE SE NĚJAKÝM ZPŮSOBEM "ZAMĚŘIT" NA TESCO OSTROV A DÁT TAMNÍM ZAMĚSTNANCŮM O SOBĚ A SMYSLU ODBORŮ NĚJAK VĚDĚT ? DĚJÍ SE TAM ALE VĚCI...JSEM POUZE EXTERNÍ ZAMĚSTNANEC A SNAŽÍM SE V NICH VZBUDIT JISTÝ PUD SEBEZÁCHOVY A SEBEŮCTY, ALE JE TO TĚŽKÉ S LIDMI SRAŽENÝMI NA KOLENA.

    OdpovědětVymazat
  28. mám nárok na 6dnů RV dostala jsem jen jeden a to na tesco party 17.6.13 zbylo 5 a mám ještě 10dnů D pan vedoucí mi řekl že RV neda Dmi dáva jak mu to vyhovuje je to síla.dítě nemocný ne mám si vzít paragraf tak čemu RV tu mi nedá a propadne mi to každý rok a D taky on dle svého uvážení že mám dítě to nikoho nezajíma-samoživitelka k tomu nemám slov ..

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den. RV se čerpá přednostně a neplánuje se, vyberte si celý zbytek RV, nepřevádí se a zaměstnavatel je povinen Vám jej poskytnout v plné výši tak, aby Vám nepropadlo. V případě problémů či dotazů se obraťte na adresu poradna@cz-not.eu nebo přímo na linku ochrany zájmů. Zaměstnavatel v danou chvíli porušuje interní pravidla a zásady. Předně si vyčerpejte RV, teprve následně dovolenou. jejiž zbytek lze převést do následujícího roku tak, abyste si ji vyčerpala (zbytek) nejpozději do konce února, jinak by Vám nevznikl nárok na RV v roce 2014.
    Prosím, nepoužívejte tento web pro diskusi, neodpovídáme zde na dotazy. K diskusi slouží výhradně web http://nezavisleodborytesco.forumczech.com/, kde diskutujeme a odpovídáme na Vaše dotazy. Zdejší web slouží jako informační server.

    OdpovědětVymazat