Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

sobota 18. dubna 2009

Tesco nahradí klasické igelitky ekologickými, nadále budou zdarma

Praha - Obchodní řetězec Tesco nahradí bezplatné igelitky ekologickými jednorázovými taškami, které jsou biologicky rozložitelné. Lidé budou tyto nové tašky v tuzemských prodejnách Tesco i nadále zdarma dostávat k nákupům. Obchody Tesco budou novými taškami postupně vybaveny v dubnu a květnu.

"Kvalitní služby zákazníkům, mezi něž patří mimo jiné i poskytnutí nákupní tašky zdarma, stejně jako ochrana životního prostředí tvoří základní pilíře naší obchodní strategie," sdělila dnes ČTK členka představenstva Tesco Stores ČR Eva Williams.

Nová ekologická taška obsahuje 30 procent recyklovaného polyetylénu a přídavnou látku, která až tisícinásobně urychluje rozložení materiálu. Doba rozkladu těchto tašek díky tomu činí devět až 12 měsíců.

"Taška se postupně rozkládá až na molekuly polymeru složené z uhlíku a vodíku. Tyto molekuly pak reagují se vzdušným kyslíkem, reakcí vzniká voda, oxid uhličitý a biomasa. Tedy složky, které se v přírodě běžně vyskytují a jsou součástí přírodního biocyklu," podotkla Williams.

Igelitky nyní mají zdarma k dispozici jen zákazníci hypermarketů Globus, Hypernova a obchodů Tesco, ostatní obchodní řetězce již nabízejí pouze placené tašky. Například Tesco se ale spotřebu jednorázových tašek snaží snížit a ve svých prodejnách prodává i jutové nákupní tašky, které mají dlouhou životnost.

Odstupující ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík v únoru oznámil, že chce zakázat obchodům rozdávat igelitové tašky zdarma. Ročně jich podle něj dají zákazníkům až tři miliardy, což představuje 9000 tun plastů. Záměr měl být součástí návrhu nového zákona o odpadech, který chtěl Bursík sněmovně předložit v květnu nebo červnu.

Autor: ČTK

6 komentářů:

  1. Oprostěme se prosím od nicotných problémů a snažme se vytvořit prostor pro důležité otázky například k jednání s vedením Tesca nebo k názorům o kolektivním smlouvě. To je snad pro odbory důležitější, než igelitové tašky.

    OdpovědětVymazat
  2. Proč neprošel příspěvek

    OdpovědětVymazat
  3. Vážený pisateli, neřešíme zde problematiku igelitových tašek, pouze jsme zveřejnili zprávu ČTK, protože se jedná o problém globální. Nicméně i igelitky velmi významně zatěžuje rozpočet společnosti a tyto nemalé náklady je potřeba snížit. Navíc společnost Tesco se chce chovat jako "zodpovědný soused", proto vítáme zavedení ekologických tašek v rámci tohoto programu. Alespoň jedno významné pozitivum pro Tesco :-)

    OdpovědětVymazat
  4. já bych tašky zrušila úplně, už kvůli životnímu prostředí, tak kvůli tomu, že zhruba před dvěma týdny přišlo nařízení evidovat a POČÍTAT výdej igelitových tašek na pokladnách. Koordinátor eviduje kolik tašek denně vydal, na kterou pokladnu a kolik se jich denně spotřebovalo. Na toto máme mít čas, práce pořád přibývá ale peněz zdá se jako by ubývalo.... co s tím...

    OdpovědětVymazat
  5. Tleskám centrále za tento ekologický krok. Na jednu stranu souhlasím s názorem, že vydávání igelitek zdarma je obrovský problém, na druhé straně sám s pozice zákazníka vím, že dostat k nákupu tašku zdarma je fajn :-) Škoda že to nepřišlo už dávno. Na druhou stranu - nebuďme naivní. Centrála si to moc dobře spočítala a nic jiného jí nezbývalo. Stát nám dal nůž na krk - buď zavedete ekologickou alternativu igelitek zdarma nebo nám ty tašky zakážou úplně. Musím říct, že jedno z mála oddělení naší centrály, které funguje dobře, je divize zaměřená na charitu a ekologii. Škoda jen, že nám to naše "zoodpovědné sousedství" trošku kazí některé naše další specialitky, jako např. vyhazování a likvidace vylistovaného zboží z výprodejů. Ty desítky tun hraček, domácích potřeb, elektra a nářadí za X milionů korun, které ročně vyhážeme jen tak bezdůvodně do lisu :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Tak v tomto s Vámi úplně souhlasíme, oni by i peníze byly, jen by se s nimi muselo umět hospodařit a investovat je hlavně tam, kde je to nejvíce potřeba. Bohužel se vyhazují peníze za zytečnosti, jako jsou "banery" (kde je možné měnit pouze cenu, ne celý "baner", zbytečné stojací letáčky na stoly v jídelně či kuřárně, jež nikdo stejně nečte, barevné plakáty, zbytečné změny cen a regálovky, zbytečné množství letáků... ono se toho opravdu najde hodně.

    OdpovědětVymazat