Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 20. března 2011

Zákoník práce změní podmínky pro odstupné

...
Zaměstnancům, kteří dostanou výpověď, má být v budoucnu vypláceno odstupné podle délky jejich zaměstnání. Mnoho z nich přitom obdrží od zaměstnavatele méně než v současnosti. Počítá s tím novela zákoníku práce připravená ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). Ta je v současnosti v připomínkovém řízení. Pokud projde parlamentem, vstoupí v platnost příští rok.

Lidé, kteří budou při svém odchodu ze zaměstnání u zaměstnavatele pracovat kratší dobu než jeden rok, dostanou odstupné ve výši jednoho měsíčního platu. Pokud ve svém zaměstnání setrvají méně než dva roky, budou mít nárok na dva měsíční průměrné výdělky. Na trojnásobek platu budou mít nárok v případě, že budou u svého zaměstnavatele pracovat aspoň dva roky. V současnosti má zaměstnanec, který není ve zkušební lhůtě, nárok na trojnásobek platu automaticky.

Změnit se mají také například podmínky pro výpovědní důvody. Nově bude moci zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď pro porušení léčebného režimu v době nemoci. Konkrétně tehdy, nebude-li se v době prvních 21 kalendářních dnů zdržovat v určeném místě pobytu a dodržovat dobu povolených vycházek.
Změní se také podmínky, za kterých bude moci zaměstnavatel dát lidem výpověď pro porušení pracovních povinností. Podle serveru Aktuálně.cz bude moci zaměstnavatel dát nově výpověď lidem, kteří nedosahují uspokojivých pracovních výsledků, v podstatě již druhý den. Stačí, když je předem písemně upozorní na možnost výpovědi. Nemusí už je tedy vyzývat k odstranění nedostatků ani čekat, zda se zaměstnanec "polepší". Konkrétně se jedná o to, že ze zákona vypadne věta, že zaměstnanec může dostat výpověď tehdy, když problémy v přiměřené době neodstraní.

Výpověď nebo okamžité porušení pracovního poměru již také nebude muset projednávat s odborovou organizací.

Novela zavádí také změnu v podobě prodloužení zkušební lhůty pro vedoucí pracovníky. Ta by s nimi mohla být sjednána až na šest měsíců namísto současných tří. Novinkou je také omezení u pracovních poměrů na dobu určitou. Zkušební doba u nich může trvat maximálně polovinu sjednané doby. Bude-li tak uzavřen například pracovní poměr na čtyři měsíce, nesmí zkušební doba přesáhnout dva měsíce.

Další novinkou v zákoníku práce je prodloužení maximálního rozsahu dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin za jeden kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele. Pracovní smlouvy na dobu určitou bude možné i nadále uzavírat na dva roky. Nově je však v této době bude možné mezi firmou a zaměstnancem uzavírat pouze dvakrát.

Výraznou změnou v oblasti pracovní doby by mělo být sjednocení podmínek pro zaměstnance, kteří mají rovnoměrně a nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Maximální délka směny by měla být v budoucnu vždy 12 hodin. "U rovnoměrného rozvržení činí v současnosti devět hodin," upozorňuje advokátní kancelář Randl Partners.

Novela také umožní dočasné přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli. Podmínkou je souhlas zaměstnance a to, že podmínky přiděleného zaměstnance nesmí být horší než pracovní podmínky srovnatelných zaměstnanců uživatele. Další podmínkou je, že přidělení musí být bezplatné a přidělený zaměstnanec musí být předtím v pracovním poměru alespoň šest měsíců.

Další novinkou jsou změny v konkurenčních doložkách, tedy závazku zaměstnance, že nebude po skončení zaměstnání v oboru za určitých podmínek po určitou dobu pracovat. V současnosti tato doba nesmí přesáhnout rok, podle nové úpravy by to nemělo být dva roky. Sníží se také minimální výše finančního odškodnění za sníženou možnost uplatnění. V současnosti mu musí bývalý zaměstnavatel za každý měsíc vyplatit celý průměrný měsíční plat, v budoucnu by to měla být polovina. Zvýší se ovšem ochrana zaměstnance před přílišnou tvrdostí konkurenčních doložek.

Zdroj/Autor: ČTK, HR Expert, Parlament ČR, MPSV
  

Žádné komentáře:

Okomentovat