Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

úterý 31. srpna 2010

Cílený útok na práva a jistoty zaměstnanců

...
PRAHA – Premiér Petr Nečas (ODS) se v rozhovoru pro Hospodářské noviny vložil do vyhrocené debaty o nový Zákoník práce a návrh ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) označil za »vykastrovanou novelu«, která je zbytečně mírná. Nečas si přeje, aby Zákoník práce ztratil smysl – chránit slabší stranu v zaměstnání – a stal se nástrojem pro zdecimování zaměstnanců

A doporučuje se vrátit k jeho původní verzi zákoníku z roku 2009 s tím, že by měl zákoník obsahovat výpověď bez udání důvodu, řetězení pracovních smluv na dobu určitou a omezení vlivu odborů. K návrhu ministra Drábka uvedl Nečas, že »on vybírá pouze některé věci, které směřují k úpravě tarifů ve veřejném sektoru, plus rozšiřuje záležitosti typu práce na dohodu. Ale prvky směřující k větší flexibilitě pracovního trhu, včetně úprav částečných úvazků, tam nejsou… Mně ten návrh připadá velmi málo ambiciózní. Měli bychom podle mého názoru jít do mnohem hlubších změn,« tvrdí premiér Nečas. Pokud se má vláda vystavit střetu s odboráři, kteří se změnami nesouhlasí a hodlají proti nim protestovat, měla by podle Nečase zariskovat a jít ještě dál.

Zdůraznil rovněž, že nejlepší by bylo se vrátit k původní verzi zákoníku, kterou loni připravil sám Nečas ještě jako ministr práce. Ta také v pracovní verzi obsahovala mimo jiné kontroverzní paragraf, podle kterého by zaměstnanec mohl dostat výpověď de facto bez udání důvodu, tedy jen proto, že podle svého šéfa špatně pracuje. »Ten návrh je už napsaný. Nemusí se vytvářet. A to bude také pozice ODS při vyjednávání ve vládě,« upozorňuje Nečas.

Žádné překvapení…

»Názory Petra Nečase mne nepřekvapují. Netajil se jimi už před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Mimochodem avizoval je dlouhodobě s tím, že si představuje úplně nový Zákoník práce, anebo alespoň jeho rozsáhlou novelu, která by vycházela z jeho představ, které nestačil prosadit již v roce 2009, kdy do sněmovny předložil rozsáhlou novelu Zákoníku práce, a která nebyla přijata, protože v březnu 2009 padla Topolánkova vláda,« řekl poslanec Stanislav Grospič, předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska. Podle Grospiče návrhy novely Zákoníku práce je nutné považovat za velmi nebezpečné, protože obsahují cílený útok na základní pracovněprávní a sociální jistoty zaměstnanců a na oslabení úlohy odborů při obhajobě práv pracujících.

Není kam ustupovat

Včera jsme obdrželi k Nečasovým názorům též vyjádření Jaroslava Zavadila, předsedy Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS). Praví v něm, že »premiér Petr Nečas vyslal občanům České republiky jasný signál, že chce zneužít krize k drastickému omezení zaměstnaneckých a odborových práv.« Podle Zavadila Nečas nemluví pravdu, když tvrdí, že český Zákoník práce brzdí flexibilitu na pracovním trhu. Podle analýzy Evropské komise naopak ČR už dnes patří mezi země s vysokou flexibilitou a nižší ochranou zaměstnanců. »Pokud by mělo dojít k vyhazování lidí z práce bez udání důvodů a k dalším fatálním diskriminacím na trhu práce ve jménu flexibility, nešlo by už o nic jiného než o to, aby ze zaměstnanců byly loutky žijící v existenční nejistotě,« uvádí odborový předák. Konstatuje, že Nečas vyhrožuje již připravenou novelou Zákoníku práce a nepřímo v článku zveřejněném v Hospodářských novinách »vyzývá ke konfliktu ve společnosti.« A připomíná citát z rozhovoru na adresu připravených změn v Zákoníku práce: »Ať už tam jsou i hlubší změny, když už kvůli tomu máme jít do střetu s odbory.«

Zavadil zdůrazňuje: »Se vší odpovědností říkáme, že odbory si konflikty nepřejí. Zároveň však se vší odpovědností říkáme, že za okolností, kdy nejvyšší představitel státu poctivým lidem práce vyhrožuje už i konfliktem, to tak nechat nemůžeme. Nečas si přeje, aby Zákoník práce ztratil smysl – chránit slabší stranu v zaměstnání – a naopak stal se nástrojem pro zdecimování zaměstnanců. Už není kam ustupovat,« zdůraznil.

Zdroj: Halo Noviny(svo), 31.8.2010

Žádné komentáře:

Okomentovat