Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 17. května 2010

Odbory budou v kolektivním vyjednávání pokračovat společně.

...

Pardubice - Nezávislé odbory Tesco budou pokračovat v kolektivním vyjednávání společně s odborovými organizacemi OSPO. Dohodli se na tom zástupci NOT na mimořádném jednání v Pardubicích. Zástupci odborových organizací NOT i OSPO nyní zpracovávají své původní návrhy textu kolektivní smlouvy v jeden společný návrh, který předloží vedení společnosti v termínu nejpozději do 21. května 2010. O této skutečnosti informovali zástupci NOT a OSPO již i vedení společnosti a zároveň sdělili své připomínky, námitky, ale i návrhy k dalšímu možnému konstruktivnímu jednání, tak aby byla kolektivní smlouva uzavřena a podepsána v termínu do 30. 6. 2010.

Rada NOT přijala zásadní priority nové kolektivní smlouvy, mezi něž patří například zamezení čtyř hodinových úvazků, zvýšení mezd o 4% a stanovení minimální struktury zaměstnanců. Cílem je i zamezit neoprávněnému výkonu práce mimo pracovní smlouvu, zejména jako tzv. „multiskill“.

Rada se zabývala problémem harmonogramů směn a do kolektivní smlouvy uplatňuje znění podle zákoníku práce, tedy harmonogram na celý rok předem, tzn. na celé období, kdy je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena. Tím by se mělo zamezit především neustálému přehazování směn bez souhlasu a vědomí zaměstnance a zároveň vyřešit problém práce ve svátek či jeho náhrady, pokud zaměstnanec v den svátku nepracuje. NOT bude podporovat také zpět dvanáctihodinové směny u zaměstnanců provozoven, kde byly tyto směny zrušeny a zaměstnanci s tím nesouhlasili z důvodu zvýšených nákladů na dopravu do zaměstnání a zpět a chtějí tyto směny zachovat. Pro případ, že by směny nebyly zachovány, zavádí v návrhu nově příplatek na dopravu do zaměstnání a ze zaměstnání pro kompenzaci zvýšených nákladů nebo například příplatek za práci v nepřetržitém provozu.

Rada NOT se shodla, že současný stav není odpovídající možnému sociálnímu smíru a dobrých pracovních podmínek zaměstnanců. Z tohoto důvodu vidí zásadní prioritu především v nutnosti zabezpečení dostatečného počtu zaměstnanců, zvýšení kvality zákaznických služeb a správného plánování směn, tak aby nebyl zaměstnanec poškozován nebo znevýhodněn. NOT bere v úvahu zásadu, že podnikatelské riziko nelze přenášet na zaměstnance.

Návrh kolektivní smlouvy počítá se základní podmínkou, že u zaměstnanců nebude uplatňován úvazek nižší jak 32,5 hodiny týdně s výjimkou zaměstnanců, kteří o kratší úvazek požádají a u dohod o pracovní činnosti nebo o provedení práce, kde naopak by neměl být úvazek vyšší jak 20 hodin týdně, aby nedocházelo k přečerpávání hodin na úkor stálých (kmenových) zaměstnanců.


-NOT-

7 komentářů:

  1. Zapracujte, prosím, do svého návrhu zrušení náborového příplatku ať je mzda spravedlivá a ne zvýhodněná jedna skupina zaměstnanců. Platové třídy pak pozbývají smysl.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    můžeme Vás ujistit, že kolektivní smlouva již nepočítá ve svém návrhu s náborovým příplatkem, tak jako doposud. Pro nárazové řešení bude možné vyplácet náborový příplatek pouze po dobu 3-6 měsíců maximálně. Zvažujeme i možnost náborový příplatek zrušit úplně. Pakliže je nutné vyplácet příplatek dlouhodobě, musí se změnit základní mzda na této pozici, tedy je potřeba posunout pozici do vyšší tarifní třídy.
    Náborový příplatek použijeme pouze jako krátkodobé řešení, souhlasíme, že jinak by se jednalo o zvýhodňování jedné skupiny zaměstnanců. Za Váš návrh děkujeme.

    OdpovědětVymazat
  3. Proč tak dlouho trvá, než napíšete jak jednání probíhalo.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem to již vzdala a v Tescu nepracuji, ale všem co stále nemají jinou možnost, než pracovat v Tescu držím palce a přeji lepší zítřky a né jen sliby. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tiskové centrum NOT30. května 2010 v 16:07

    Dobrý den,
    snažíme se vždy podat informace co nejrychleji. Bohužel vzhledem k pracovnímu a časovému vytížení našich zástupců není někdy možné poskytnout potřebné informace ihned. Veškerá jedná, jsou časově náročná a většinou pokračují ještě týž den s poradci, právníky či našimi kolegy, mnohdy v jiném městě, než probíhá hlavní jednání. Budeme se však snažit, zpřístupnit Vám informace co nejdříve, jak jen budou k dispozici, Váš požadavek předáme zástupcům pro kolektivní vyjednávání a Radě NOT. Prosíme Vás však o trpělivost, čeká nás nová kolektivní smlouva, která je v současné době prioritou a i naši zástupci potřebují také čas, aby informace nejprve zpracovaly na základě dalších souvislých jednání.

    OdpovědětVymazat
  6. v tescu pracuji 7 let jsem tam rada mezi lidmi az na nejake manazery a vedouci kteri jsou misto aby sli prikladem jsou arogantni hruby ale chtela jsem se zeptat jdu na endoprotezu kycle tak marodim v kolektivni smlouve je ze v dobe nemoci si muzu zazadat o bezurocnou pujcky je to pravda

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, je tomu tak, avšak sociální výpomoc může zaměstnavatel na základě schválení a individuálního posouzení personálního ředitele poskytnout v případě dlouhodobé nemoci (to je zřejmě Váš budoucí případ)zaměstnance. Jedná se o nenávratnou sociální výpomoc.
    Většinou se jedná na návrh zaměstnavatele nebo odborů, můžete si však zažádat i sama. Sociální výpomoc není právně vymahatelná a záleží pouze na posouzení zaměstnavatele v každém daném odůvodněném případě

    OdpovědětVymazat