Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

sobota 7. listopadu 2009

Svaz pacientů varuje před chřipkou

...

PRAHA - Svaz pacientů České republiky varuje občany před epidemií prasečí chřipkou.

Připravil proto několik preventivních doporučení, jak by se lidé měli chovat, aby nákaze předcházeli. Patří mezi ně například užívání vitamínů, dodržování hygienických návyků, anebo necestovat do zahraničí. Včera to uvedl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Chceme zdůraznit, že doba je vážná, proto by lidé k sobě neměli být lhostejní, uvedl Olejár. Podle něj se dá očekávat, že do čtrnáctí dní by epidemie prasečí chřipky měla udeřit na Českou republiku. Podle Olejára by občané měli v tomto období především užívat vitamíny, dodržovat hygienické zásady, přestat cestovat do zahraničí, a tím přivážet do republiky nákazu. A také začít nosit roušky. Jedná se totiž o jedinou mechanickou ochranu proti šíření virů v dopravních prostředcích, anebo na místech, kde se pohybuje více lidí, vysvětlil Olejár.

Na dotaz, jak se Svaz pacientů staví k očkování proti sezonní chřipce, Olejár odpověděl: "Proti sezonní chřipce se nechat očkovat nedoporučujeme, neboť se tím oslabuje imunitní systém. Po konzultacích s našimi lékaři upřednostňujeme důslednou prevenci", uvedl Olejár. Očkování chronicky nemocných lidí proti prasečí chřipce, jež by mělo podle ministerstva zdravotnictví začít od poloviny listopadu, naopak Svaz schvaluje.

Podle webu ministerstva zdravotnictví bylo za poslední týden zaznamenáno 43 nových případů onemocnění virem Pandemic (H1N1) 2009, neboli prasečí chřipkou. Celkem tak bylo k 5. 10. 2009 hlášeno celkem 394 případů infekce a jedno úmrtí.

Doporučení a opatření proti prasečí (mexické) chřipce
Abyste co nejvíce snížili riziko nákazy virem mexické chřipky, je doporučováno dodržovat následující:

  • Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi.
  • Nechoďte na místa s velkou koncentrací lidí.
  • Myjte si ruce pravidelně a opakovaně mýdlem.
  • Při kašli a kýchání si kapesníkem vždy zakrývejte nos a ústa. Tento pak vyhoďte do odpadkového koše.
  • Nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, nádobí, u dětí hračky apod.
  • Nezdravte se podáváním ruky a líbáním.
  • Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči.
  • Zvyšte přísun vitamínů - jezte ovoce a zeleninu.

2 komentáře:

  1. Jaké podpůrné opatření chystá Tesco pro své zaměstnance, zejména pokladní,až nastane epidemie,aby je ochránila??

    OdpovědětVymazat
  2. asi tak... pracuji na informacích a této chřipce jsem se nevyhnula... jak se člověk může vyvarovat kontaktu s nemocnými lidmi? " Dobrý den, nemáte mexickou chřipku? ne?, tak to je v pořádku, máte nějaké přání?"

    OdpovědětVymazat