Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 19. září 2011

Odbory bez masivní podpory veřejnosti stávkovat nebudou

Stávky ani další protestní akce proti Nečasově vládní koalici odbory zatím připravovat nebudou. Rada ČMKOS dnes jednala o dalším postupu před zítřejším jednáním tripartity o státním rozpočtu. Novinářům to na dnešním brífinku řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Aby takové akce odbory vyhlásily, musí cítit podporu veřejnosti, zatímco nyní jim připadá, "že veřejnost trochu spí", řekl Zavadil.

"Budeme se obracet na veřejnost, aby potvrdila to, že s těmito reformami nesouhlasí," řekl Zavadil. Není podle něj možné, aby pouze odbory dokázaly změnit postoj vlády a je potřeba, aby se do toho zapojila veřejnost. "Jestliže skutečně 80 procent lidí nesouhlasí, tak by to měli dát jasně najevo," dodal Zavadil s tím, že jinde než na ulici se nyní protestovat nedá.

Odbory proto určitě nebudou podle něj stávkovat do té doby, než se sejdou se sedmi občanskými iniciativami, schůzka s nimi je naplánovaná na 26. září. Společně se chtějí poradit, jak nejúčinněji vyburcovat veřejnost a dostat lidi "do ulic". Mezi organizacemi je například ProALT, Národní rada osob se zdravotním postižením, Spojenectví práce a solidarity či Veřejnost proti korupci. "Pokud občanská veřejnost dá jasně najevo, že nesouhlasí s reformami, tak my se tomu do čela postavíme," dodal.
"Odbory už od minulého roku až do těchto měsíců udělaly spoustu akcí a teď je prostě potřeba do toho zapojit veřejnost, aby dala jasně najevo to, co se projevuje v průzkumech, že veřejnost s reformami nesouhlasí. Pak se uvidí dál," prohlásil Zavadil. Uvedl také, že není možné, aby v Česku samotné odbory změnily postoj vlády v některých klíčových oblastech. "To je nereálné," poznamenal.

Určitá rozpolcenost je podle něj znát i v rámci ČMKOS. "Řada zaměstnanců, našich členů v základních organizacích, cítí strach," řekl Zavadil. V mnoha průmyslových svazech je podle něj situace taková, že proti svému zaměstnavateli, se kterým se dohodnou, nechtějí vystupovat. Naopak jsou tam prý svazy, které volají po tvrdších akcích. Jejich množství se přitom podle Zavadila zvětšuje.

Jeden z termínů pro možnou stávku nakonec předseda ČMKOS nepopřel. Na 22. října svolává akci namířenou proti vládním krokům do centra metropole iniciativa ProAlt a odboráři nevylučují, že se jí zúčastní. 

Autor/zdroj: www.esondy.cz

ProAlt zahájil Měsíc neústupnosti vůči reformám

Občanská inciativa ProAlt zahájila dnes Měsíc neústupnosti zaměřený proti reformám v oblasti důchodového systému, zdravotnictví, školství, pracovního práva a daní tak, jak je připravila současná vláda. Na Náměstí republiky v Praze vyrostl petiční stan, kde budou představitelé ProAlt veřejnosti 24 hodin denně nabízet informační materiály, pořádat diskuze i kulturní akce.
K dispozici budou rovněž k podpisu archy s peticí za uspořádání referenda o vládních reformách a za přijetí zákona o obecném referendu. Měsíc neústupnosti vyvrcholí demonstrací ve čtvrtek 22. října na Náměstí republiky.

Program u permanentního petičního stanu bude zahrnovat debaty s opozičními politiky, odboráři i aktivisty ProAlt. Spektrum témat je velmi široké, od reforem v ČR a Evropě po španělské hnutí Rozhněvaných, o kterém česká média vůbec neinformují, včetně alternativy tzv. islandské cesty, kdy došlo k odvolání vlády a přepsání ústavy. Debaty se nevyhnou ani situaci ve Šluknovském výběžku.
„Nečasova vláda prosazuje reformy bez vážnější diskuze s politickou opozicí a odbornou veřejností a proti vůli většiny občanů. Tyto reformy jednotlivě i ve vzájemném spolupůsobení pohloubí sociálně-ekonomické nerovnosti ve společnosti. Rozloží dnes fungující státní služby a zhorší životní podmínky pro většinu obyvatel České republiky,“ říká mluvčí iniciativy Ondřej Lánský.
Na programu měsíce neústupnosti se podílí řada dalších občanských iniciativ, jako je kupříkladu Alternativa zdola či Ekumenická Akademia. ProAlt úzce spolupracuje i s odbory. Více na: www.proalt.cz.

esondy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat