Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 27. srpna 2008

Růst mezd výrazně zpomalil. Je nejnižší za 10 let

PRAHA 27. 8. 2008 (iHNed.cz)

Průměrná hrubá mzda dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku 23 182 korun. To je o 1718 korun více než ve stejném období roku 2007. Nominální meziroční růst sice dosáhl 8 procent, po započítání rekordní inflace však tento růst reálně činil pouze 1,1 procenta, což je méně než polovina ve srovnání s předchozím čtvrtletím a je to nejmenší údaj od třetího čtvrtletí roku 1998.

Příjmy lidí byly výrazně zasaženy inflací, která letos dosáhla nejvyšších hodnot od měnové krize z roku 1997. Ve druhém čtvrtletí byla inflace 6,8 procenta.
Inflační tlaky slábnou

"Vývoj mezd se po mimořádném zrychlení z prvního kvartálu vrací k normálu. Obavy ze začátku roku, že inflační vlna spolu s akutním nedostatkem pracovníků v některých profesích roztočí mzdově inflační spirálu, se nepotvrzují," upozornil server iHNed.cz hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Modré sloupce označují nominální výši průměrné mzdy, která je vyplácena zaměstnancům. Červené sloupce vyjadřují výši průměrných mezd v cenách roku 2001, a označují tak tu část příjmů, které od roku 2001 nespolkla inflace. Zdroj dat: ČSÚ 
Podle něj pomáhá k návratu mírného růstu mezd z dřívějších let zpomalování ekonomiky a zmírňování napětí na trhu práce. "Řada podniků také zřejmě bojuje se zhoršující se finanční situací, což je silným argumentem pro mzdovou umírněnost," uvedl Sobíšek. 

Zatímco podnikatelská sféra si růst reálných mezd udržela na 2,3 procenta (23 692 Kč), v nepodnikatelské sféře se snížila dokonce o 3,6 procenta (21 344 Kč). Rozdíl mezi nominálními mzdami tak činil 2348 korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat