Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

úterý 19. srpna 2008

Penzijní fondy nepokryjí ani inflaci, lidé ale stále spoří

Českým penzijním fondům se nedaří tak jako v minulosti, ale přesto jejich služby lákají stále více lidí. Úspory v nich uložené reálně ztrácejí hodnotu kvůli vysoké inflaci a nízkým výnosům (loni okolo 2 procent, letos možná ještě méně). Lidí spořících ve fondech je přesto už přes 4,1 milionu.

Penzijní fondy mají problémy s kapitálem. 

Oproti loňsku se tak jejich počet v pololetí zvýšil o více než čtyři procenta. Lidi neodradilo ani to, že hospodářské výsledky fondů jsou stále horší. V pololetí letošního roku vydělaly 1,46 miliardy korun, což je téměř o polovinu méně než za stejné období loňského roku. Tehdy si připsaly 2,63 miliardy.


Majitelé fondů do nich navíc musí ve velkém nalévat peníze ze svého, což se může časem projevit v tom, že budou chtít získat své prostředky zpět a klienti se tak nemohou těšit na závratné výnosy. A to ani příští rok, kdy by mohlo přijít oživení trhu. 

Kvůli propadu cen dluhopisů, které tvoří největší podíl jejich investic, mají totiž fondy problémy s dostatkem kapitálu, na což upozorňovala také Česká národní banka. Kapitál doplňovaly penzijní fondy Komerční banky, ČSOB, České pojišťovny i ING. Ta v červnu musela celkem přihodit 600 milionů korun. 

Podle zástupců fondů to zavinil zastaralý zákon o penzijním připojištění, který je nutí přidávat kapitál v případě nepříznivého vývoje na trhu. 

S novým zákonem se počítá a zásadní proměnou by měl projít celý systém. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by měl být v září připraven společný materiál pro vládu a poradu ministrů, na němž pracuje jeho úřad s ministerstvem financí. 

Připravovaný zákon by měl podle dosavadních informací zrušit také podmínku "nezáporného" výnosu. Podle ní nemohou fondy nikdy přenést celou svou ztrátu na klienty a přinejhorším jim připíší jen nulu. To je věc, která k penzijnímu připojištění láká hodně lidí. 

Správci fondů však argumentují tím, že mají kvůli ní svázané ruce a nemohou investovat tak, aby připojištění smysluplně vydělávalo. Například americké otevřené penzijní fondy, které podmínku nemají, však přesto v pololetí prodělávaly v průměru přes pět procent.

Autor: Jaroslav Mašek, MF DNES

Žádné komentáře:

Okomentovat