Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 4. srpna 2008

Češi nechtějí kratší pracovní úvazky. Na rozdíl od EU

BRUSEL, PRAHA 4. 8. 2008 (iHNed.cz)

Obliba zkrácených pracovních úvazků je u Čechů malá. Podobně jsou na tom nové státy EU, naopak mezi starými zeměmi pracuje na částečné úvazky více lidí.

Podíl lidí, kteří pracují v ČR na zkrácený úvazek je pět procent. Jsme tak čtvrtá země s nejmenší oblibou tohoto typu pracovního vztahu, uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Vůbec nejméně lidí pracuje na kratší pracovní úvazek v Bulharsku, 1,7 procenta. Po nich následují Slováci, kde takto pracuje 2,6 procenta lidí.

"Jsme totálně odchýleni od zvyklostí západní Evropy. Volnější pracovní úvazky jsou žádoucí a zákoník práce by neměl jít proti nim. Nejde o to je dotovat, ale prostě neházet jim klacky pod nohy. Na místě je přirozená motivace, nikoliv byrokratická nákladnost," uvedl pro server iHNed.cz analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Mnohem větší oblibu kratších pracovních úvazků Eurostat připisuje starým zemím Evropské unie. Nejvíce takto lidé pracují v Nizozemí, , kde má větší či menší částečný úvazek 46,8 procenta pracujících. Na dalších místech jsou ekonomiky Německa, Británie a Švédska s přibližně čtvrtinou pracovníků.


V České republice takto podle Michla prostě pracuje strašně málo lidí. "Ve Velké Británii, kde je míra porodnosti o třetinu vyšší než v Česku, dělá na částečný úvazek přes čtyřicet procent žen. Je to ale běh na dlouhou trať. Vy prosadíte teď motivační prvek, zjednodušíte zákon a nějaké kloudné výsledky máte za pět, deset let... Každopádně, tímto směrem by se jít mělo," dodal Michl. 

Nicméně i v České republice by se situace mohla brzy začít měnit. Po částečných úvazcích totiž stále častěji volají třeba rodiče s malými dětmi. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas plánuje na podzim položit na stůl prorodinný balíček návrhů. Ten by měl zavést třeba týdenní otcovskou dovolenou, či právě zvýhodnit zaměstnávání starších osob, rodičů malých dětí a postižených na částečné úvazky

Žádné komentáře:

Okomentovat