Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 27. dubna 2011

ÚS zrušil úsporné změny ve stavebním spoření

Brno - Ústavní soud (ÚS) zrušil úsporné změny ve stavebním spoření, které se dotýkaly milionů lidí. Vyhověl tak návrhu ČSSD. Zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010 zrušil s okamžitou platností. Zbytek zákona včetně snížení státní podpory nechal platit ještě do konce roku. ČTK to vyvodila z úvodu obsáhlého nálezu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnutí soudu zvýší letos schodek státního rozpočtu zhruba o šest miliard korun.

Změny ve stavebním spoření prosadila jako jedno z úsporných opatření vláda Petra Nečase (ODS). Terčem kritiky ČSSD byl obsah novely a její údajná nepřípustná zpětná účinnost, ale také způsob přijetí normy.

"Rozhodnutí Ústavního soudu musí politici respektovat, ať se jim to líbí nebo ne," řekl v reakci pro ČTK Kalousek. Pro období od roku 2012 se vláda podle něj "zařídí podle nálezu", až je podrobně prostuduje. Letos rozhodnutí podle něj zatíží rozpočet asi šesti miliardami. "O těchto šest miliard korun dostane někdo méně, protože se nevyberou," dodal ministr.

Novela snížila státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory v roce 2010. V příštích letech se již sazba neuplatní. Podle ČSSD zákon zasáhl do vlastnického práva lidí tím, že zpětně zrušil nároky vzniklé podle právoplatně uzavřených smluv o stavebním spoření.

"Zákonodárce zvolil nepřiměřené prostředky k prosazení veřejného zájmu na snížení deficitu státního rozpočtu, čímž nerespektoval spravedlivou rovnováhu mezi takovýmto zájmem a omezením základních práv jednotlivců," stojí v návrhu, který podepsalo 45 poslanců. Jedná za ně předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který se účastní dnešního vyhlášení.

Sněmovna normu odsouhlasila ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli zneužití stavu legislativní nouze Ústavní soud v březnu zrušil balíček škrtů v sociální oblasti. Na rozdíl od balíčku sociálních škrtů ale v případě stavebního spoření sociální demokraté zpochybnili nejen proceduru přijetí, ale také obsah normy.

Vláda si od snížení státní podpory stavebního spoření slibovala úsporu asi šesti miliard korun jen za letošní rok, v dalších letech pak 6,5 až 8,5 miliardy. Prognózy předkládané při projednávání zákona se ale různily.

Autor: ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat