Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 1. května 2011

Wagnerová: Kalousek chtěl obejít zákon, jeho postup nepřijatelný

Praha - Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová tvrdí, že se ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pokusil "slovíčkařením" u krácení státní podpory stavebního spoření obejít zákon. V Lidových novinách uvedla, že se snažil zavedením mimořádné daně zamaskovat škrtnutí části příspěvku. Kalouskovy praktiky přirovnala Wagnerová k praktikám nacistického Německa.

Wagnerová uvažovala nad tím, proč Kalousek zavedl kvůli krácení příspěvku mimořádnou daň a proč raději rovnou otevřeně nesnížil státní příspěvek, když potřeboval ušetřit.

"No protože se bál, že se objeví námitka pravé retroaktivity, kdyby nazval pravým jménem, o co mu opravdu šlo. Víte, no tak to se nedá. Pracovat jenom se slovy, abych dospěla k chtěnému výsledku při popření účelu. To nejde. To je netolerovatelné. Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu," prohlásila místopředsedkyně Ústavního soudu.

Ústavní soud ve středu kvůli zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření. Vyhověl tak návrhu ČSSD. Z nálezu vyplývá, že vláda může do budoucna snížit roční státní příspěvek, jak předpokládá sporná novela, musí ale změny prosadit normální parlamentní cestou. Protiústavní je podle soudu zvláštní padesátiprocentní daňová sazba z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010. Sazbu proto soud zrušil s okamžitou platností. Zbytek novely soud ponechal v platnosti do konce letošního roku, a dal tak vládě šanci na nové schválení škrtů.

Ústavní soud se podle Wagnerové rozhodl zasáhnout do rozhodnutí politiků o stavebním spoření, aby jim dal najevo, že nepřipustí samovolné vykládání pravidel. "Víte, povolíte jednou a povolíte navždy. A budou to dělat všichni. Tu čistotu musíte držet s ohledem na budoucnost právní kultury, parlamentní kultury a potažmo i úroveň demokracie," vysvětlila Wagnerová.

Kalousek uvedl, že rozhodnutí soudu zvýší letos schodek státního rozpočtu zhruba o šest miliard korun. Nález Ústavního soudu ostře kritizoval prezident Václav Klaus, podle něhož soud se pohybuje mimo českou ústavu a vstoupil do "čisté politiky". Ústavní stížnost iniciovala opoziční ČSSD.

Autor: ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat