Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

sobota 21. května 2011

Průměrná mzda vzroste o tři procenta

Průměrná hrubá mzda v České republice poroste letos o 2,4 až 3,2 procenta. Příští rok by pak mohl být růst ještě rychlejší, podle odhadů 3,5 až 4,5 procenta. Vyplývá to z Analýzy vývoje příjmů a výdajů domácností v roce 2010, kterou vládě předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Státní úředníci očekávají, že letos vzroste průměrná mzda až o 3,2 procenta. Většinu nárůstu ale smaže inflace, reálná mzda tak vzroste asi o jedno procento.

Kromě platů se však budou zejména příští rok zvyšovat i životní náklady domácností. Průměrná reálná mzda, ve které se zohledňuje inflace, poroste podle odhadů ministerstva mnohem méně - letos o 0,6 až 1,4 procenta, příští rok se zvýší o 1,5 až 1,8 procenta. Zvýšení reálné mzdy budou brzdit momentálně rostoucí spotřebitelské ceny. Pro letošní rok předpokládá ministerstvo inflaci 1,7 až 2,5 procenta, pro příští rok v poměrně širokém intervalu 2,3 až 3,3 procenta. Zrychlení růstu cen proti letošnímu roku ministerstvo přičítá administrativním změnám například u elektřiny, plynu či nájemného z bytů a zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. Dalším důvodem bude podle ministerstva vzestup cen benzinu a potravin.

Růst nákladů ovšem postihl domácnosti již na počátku letošního roku, zejména u cen v oblasti bydlení za elektřinu a plyn, vodné a stočné. Vzrostly i ceny potravin a nealkoholických nápojů, a to především vlivem vyšších sezonních cen ovoce, zeleniny a brambor. Výrazně podražily i pohonné hmoty, a to dokonce až na nejvyšší úroveň v historii ČR. Zvýšily se také spotřebitelské ceny alkoholu a tabáku i náhrady za sociální péči. Sezonní výprodeje naopak v lednu a únoru zlevnily oděvy a obuv, rekreace a zboží pro vybavení domů a bytů.

Celkem v letošním prvním čtvrtletí vzrostly životní náklady domácností meziročně o 1,7 procenta, tedy o jeden procentní bod rychlejším tempem než o rok dřív, uvedlo ministerstvo. Domácnostem důchodců vzrostly životní náklady meziročně dokonce o 2,9 procenta. Míru nezaměstnanosti ministerstvo předpokládá letos ve výši 8,8 až 9,2 procenta, příští rok pak má dosahovat 8,6 až 9,2 procenta. Na konci dubna letošního roku přitom dosahovala 8,6 procenta a bez práce bylo téměř 514 000 lidí.

Autor/Zdroj: MPSV; Lidové noviny

Žádné komentáře:

Okomentovat