Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 24. září 2009

Stanovisko Rady nezávislých odborů Tesco k prohlášení Evy Karasové, tiskové mluvčí společnosti Tesco:

...


Rada nezávislých odborů Tesco sdružuje odborovou organizaci zaměstnanců Tesco Stores ČR a.s., jež sdružuje dalších 9 místních odborových organizací v Brně, Prostějově, Plzni, Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Dále Rada sdružuje další 3 odborové organizace, jež nepatří do skupiny OSPO a jsou evidovány pod jinými odborovými svazy či samostatně, a to v Pardubicích a Praze. S argumentem paní Karasové, že zastupujeme pouze 2 organizace nelze souhlasit. Paní Karasová nemá ani ponětí o skutečném počtu organizací v Radě nezávislých odborů Tesco, což svědčí o špatné informaci i komunikaci.

Nemůžeme ani souhlasit s prohlášením tiskové mluvčí paní Karasové a svádění hospodářské situace na světovou ekonomickou krizi. Jediná krize je ta, jež si společnost Tesco způsobuje sama, svým postupem a obchodní politikou, jež považujeme za nešťastnou a směřující ke snižování hospodářského zisku.

Není možné tvrdit, že společnost vytváří pracovní místa, jelikož počet zaměstnanců s počtem nově otevřených prodejen na jednotlivých provozovnách klesá. Průměrný počet zaměstnanců na jednotlivé prodejny k celkovému počtu zaměstnanců oproti loňskému roku klesl o 16,61% a mzdové náklady klesly v návaznosti na obrat o 0,58%, což tvoří o mzdové fondy pro více jak 1 tisíc zaměstnanců. Každým otevřením nové prodejny snižujeme počty zaměstnanců v prodejnách stávajících.

Je velmi jednoduché dospět k těmto závěrům z výroční zprávy společnosti za rok končící k 28. 2. 2009. Opravdu nevnímáme krizi u společnosti, pokud si dovoluje investovat do cenové politiky 321 mil. Korun a investuje do zbytečných projektů, které jsou jen zbytečným zvýšením investicí společnosti nebo zbytečných nákladů na provoz a propagaci prodeje.

Zvýšení mezd zaměstnancům, kdy byl postup zaměstnavatele v rozporu s kolektivní smlouvou i zákoníkem práce, a jež mělo činit výši 1,5, se rozhodně nedotklo zaměstnanců v Brně nebo Kladně, kde bylo toto přidání vynulováno odebráním dalšího příplatku a to ve stejné výši. Přidání bylo tedy rovno nule. Na OD Brno byla navíc mzda naopak snížena o dalších cca 800 korun, díky nízkým prostředkům, proto považujeme prohlášení o zvýšení mezd za nešťastné, zavádějící a bezpředmětné.

Tvrzení paní Karasové, že tvrzení odborářů stojí na chatrných základech, považujeme za nešťastné vyjádření, jelikož výsledky společnosti jsou naprosto jasné.

Skutečnost, že pouze část odborů vyhlásila stávkovou pohotovost, je ta, že pouze tato část odborů v loňském roce stávkovou pohotovost nezrušila, pouze přerušila s tím, že bude situaci nadále monitorovat. Tvrzení, že OSPO zastupuje zbývajících 27 organizací sdružených v OSPO nic na situaci nemění, neboť není možné se odvolávat na počet odborových organizací, ale na jejich skutečnou velikost a počet členů.

Dosavadní jednání, na něž se tisková mluvčí odvolává, jsou pouze informativní a neřešící situaci, na kterou již od března 2009 nepřetržitě poukazujeme. Účastníme se všech jednání, i těch, jež se bohužel neúčastnili zástupci odborových organizací OSPO. Paní Karasová se ani jednoho jednání neúčastnila. Nemůžeme souhlasit s postupem zástupců OSPO, jenž situaci žádným způsobem neřeší a dosavadní jednání nespějí k jakékoli dohodě.

6 komentářů:

  1. Sir Tearry Leahy bude ve dnech 7-8.10 v ČR. Chystají odboráři nějakou akci?

    OdpovědětVymazat
  2. 7.10.2009 se uskuteční v Praze jednání mezi zástupci zaměstnavatele a zástupci Nezávislých odborů Tesco. jinou informaci Vám v tuto chvíli nemám možnost poskytnout.

    OdpovědětVymazat
  3. Cože? Sir Leahy přijede do ČR??? To se zas můžeme těšit na týden stavění Potěmkinových vesnic :-) Kterýpak obchod bude nyní vybrán jako "ukázkové" Tesco v České republice? Na kterýpak to obchod budou opět nahnáni ředitelé a manažeři z celé ČR, aby z poloprázdného, díravého a ušmudlaného hypermarketu udělali blištící se zářivou perlu přeplněnou zbožím? :-) Kladno a Karlovy Vary by už mohli vyprávět. Už teď lituji řadové zaměstnance v My Národní. Už se těším na ty zoufalé meily které budou chodit z obchodů, která má sir Leahy navštívit: "Proboha pomozte !! Zítra k nám má přijet návštěva z Anglie a my nemáme papriku, banány, chipsy, kávu, zavařeniny, zubní pasty, pleny, kapesníčky... Vlastně nemáme skoro nic ! Centrála nám to vůbec nedodala ! Pomozte ! Potřebujeme aby jste ještě dnes odpoledne u vás nabalili 20 palet zboží, objednali si svoz, naložili to do kamionu a poslali na distribuční centrum, aby jsme to nejpozději zítra ráno měli. Cože? Vy taky nemáte lidi, kteří by to stihli udělat??? Aha... :-(

    Sir Leahy by si měl celý jeden den vyčlenit na to, aby navštívil co nejvíce Tesco obchodů v republice. Neohlášeně, inkognito ! Aby neviděl jen vzdušné zámky, ale skutečnost. Prázdné regály, prázdné obchody bez zákazníků, uštvané a vystresované zaměstnance, chaos, zmatek a zoufalství...

    OdpovědětVymazat
  4. Asi prozradim, co nemám, ale stejně je to veřejné tajemství,bude to My Národní, HM Letňany, Plzeň a Ostrava. Přeji všem nevšední zážitky. :-) Doporučuji si tam dojít nakoupit, bude vše i to co je v AKCI!!!! Žádné fronty, prodavači na ploše, nová trička.........

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,pomoc jedou k nám příští týden angličáci.Staví se plánogramy,skenují nově kapacity,objednává se zboží jak o život.Pane jo,to zase sebe děláme blbce.a TY ODPISY,TO BUDE ZAS MAZEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. To by byla celkem legrace, kdyby sir Leahy nejprve projel tyhle ukázkové obchody a pak se sám rozhodl kouknout i někam jinam. Myslím, že z toho přechodu z těhle ukázkových vzdušných zámků na náš běžný prodejní "Tesco standard" by ho asi nejspíš trefilo :-)

    Je mi jasné, proč naše centrála tahá Leahyo do zrovna těhle obchodů. Jsou čerstvě po refitu. Nemyslím si ale, že pan Leahy je hlupák kterému nakukáme, že právě tyhle 4 obchody táhnou obrat v ČR a zbytek obchodů je bezvýznamých. A tudíž vlastně nevadí, že jsou prosty jak zboží, tak zákazníků.

    OdpovědětVymazat