Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 10. září 2009

Tesco chce v Česku prodat svůj velkosklad

...
Denisa Novotná | Publikováno 8.9.2009 7:31

Obchodní řetězec Tesco Stores se zbavuje svých distribučních center. „Chceme se soustředit na hlavní předmět naší činnosti, a tím je maloobchod,“ uvedla mluvčí Teska pro Českou republiku Eva Karasová. Podle informací deníku E15 jedná společnost o prodeji svého hlavního logistického areálu v Postřižíně u Kralup nad Vltavou, který má rozlohu 55 tisíc metrů čtverečních.

„Založili jsme právní subjekt, kterému jsme prodali distribuční centrum v Postřižíně. Nadále jej budeme využívat jako nájemce. Právní subjekt je ve stoprocentním vlastnictví skupiny Tesco,“ sdělila Karasová. Nyní probíhající jednání o prodeji zahraničnímu investorovi nepotvrdila.

Ve středoevropském regionu už Tesco prodalo svá distribuční centra v Polsku a Maďarsku. V obou případech své dřívější prostory neopustilo, ale následně si je pronajalo. V Polsku nemovitosti od Teska koupil německý realitní fond Deka Immobilien. Podle zdrojů E15 má právě tento investor zájem o distribuční centrum v Postřižíně. Areály Teska jsou pro investory lákavé.

Deka Immobilien stál také za největší letošní investicí v Česku. Fond začátkem roku koupil za 40 milion eur, v přepočtu zhruba 1,1 miliardy korun, kancelářskou budovu Jungmannova Plaza v Praze 1.

Tesco nenabízí pouze své nemovitosti ve středoevropském regionu. Už loni na podzim podle společnosti Lambert Smith Hampton rozprodalo v Británii objekty o celkové hodnotě 685 milionů liber, v přepočtu téměř 20 miliard korun. Letos v červenci dokončilo prodej další části svého portfolia, kam spadají nákupní prostory i distribuční centra, v hodnotě 458 milionů liber, tedy přes třináct miliard korun. Také v těchto případech si řetězec své bývalé prostory následně pronajal.

Ještě před pár lety Tesco vyzdvihovalo výhody vlastních logistických areálů. V roce 2006 zahájilo provoz středisko v Postřižíně, kam se soustředilo 90 procent distribuce pro celou tuzemskou síť obchodů Teska. O dva roky dříve postavilo nedaleko Varšavy centrální sklad pro Polsko. „Jakmile jsme dosáhli dostatečně velkého množství prodeje, nastal čas pro budování vlastní logistické základny,“ tvrdil tehdejší mluvčí společnosti v Polsku Wojciech Sokól.

Vlna prodejů a následných pronájmů je na realitním trhu rostoucím trendem. Podobně jako Tesco postupuje v současné době například výrobce automobilů Renault.

E15.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat