Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 26. června 2011

Žijeme si jako prasata v žitě, vysvětlil Kalousek. Filip krajana varuje

VLÁDA | 25.6.2011 22:04- AKTUALIZOVÁNO

Lidem se nedaří vysvětlit vládní reformy, částečně i vinou médií, říká ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Voličům podle něj na vládě nevadí ani tak reformy, jako účast Věcí Veřejných. Každopádně si Češi podle druhého muže TOPky žijí jako prasata v žitě.

"Polovina naší země pořád je sociálně potřebná a já nechápu proč. Před Lidlem, jak to zboží padá z těch plných vozíků nakupujících nezaměstnaných, tak marně přemýšlím, proč jsme na tom tak strašně špatně," zamýšlí se Kalousek nad společným jmenovatelem aktuální evropské ekonomické krize, která má podle něj společného jmenovatele - život nad poměry a především na dluh.

"Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jako prasata v žitě," hodnotí životní úroveň v ČR ministr financí v obsáhlém sobotním rozhovoru pro Lidové noviny.

"On si pan ministr bude tak dlouho zahrávat s trpělivostí občanů této země, až se stane předmětem defenestrace," reagoval pro ParlamentníListy.cz s nadsázkou na Kalouskův výrok předseda KSČM Vojtěch Filip. Kalousek jako jeho krajan, Jihočech, prý podle lídra komunistů "chytil ty nejhorší pražské manýry a ztratil veškerý kontakt s občany."

Kde dále škrtat

Kalousek také připustil, že se bude v rozpočtu dále škrtat, pokud se ekonomická situace Řecka a potažmo celé Evropy zhorší. V LN hovořil o 15 miliardách korun.

Ministr Kalousek však nechtěl prozradit konkrétní oblasti, ve kterých by škrtal. "Nechci vytvářet virtuální realitu a zbytečně plašit, dokud ta situace nenastala. Akorát bych zbytečně rozdmýchával vášnivé diskuse, a to nechci," odpověděl pro ParlamentníListy.cz Kalousek. Varianty škrtů už jsou podle ministra připraveny. "Těch scénářů je několik, ale neprozradím ani jeden, nezlobte se," uzavřel Kalousek.

Bárta připomíná Mirkovi hazard

Exministr dopravy Vít Bárta, jenž je nadále členem K9, se nestačil výrokům Kalouska divit. "Kalousek září obzvláště s výrokem, že se lidé mají jak prasata v žitě. Jsem rád, že Mirek Kalousek otevřeně říká, že ve státní pokladně je o 15 miliard méně, než kolik máme za tento rok utratit. Je třeba jej i pochválit za to, že již nezlehčuje krizi a nenazývá ji rýmou, jak to udělal před pár lety," řekl pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Podle Bárty právě snaha TOP 09 opožděně zdanit hazard, připraví rozpočet o 5 miliard korun, které například chybí na opravy silnic. "Odbory mají pravdu v tom, že nyní nesmíme snížit daně, nesmíme připustit snížení příjmů státu," dodal Bárta.

Je opojen mocí

"Pan Kalousek je zcela opojen mocí a ztratil soudnost. Žije si v nějakém skleníku složeném z limuzín a luxusu, a vůbec nechápe, jak se lidem v Česku a i na venkově, kterým se ohání, žije. Osobně mě to velmi mrzí, nebýval takový, hodně se změnil. Bohužel asi bude muset za tohle své chování v budoucnu nést následky," reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda Agrární komory Jan Veleba. Právě on ví, s kolika problémy se musí potýkat lidé na venkově, i menších městech, zvlášť pracují-li v zemědělství. 


"To, že by si lidé na venkově žili jako prasata v žitě, je nesmysl. V zemědělství je totiž průměrný plat něco přes 18 tisíc měsíčně - to asi pan ministr neví. To znamená, že ti lidé berou méně, než je průměrná mzda v zemi. Nemluvím ani o tom, v kolika okresech, dříve zemědělských, je nyní obrovská nezaměstnanost, mnohdy až kolem dvaceti procent - ti lidé určitě také jako prasata v žitě nežijí,"  uvedl dále Veleba.

Jeho slova potvrzuje i starosta menší jihočeské obce, který si však nepřál být jmenovaný. "Lidé u nás pracovali skoro všichni vždy v zemědělství. Plodiny a vyprodukované suroviny  však nemají takový odbyt jako dříve, poněvadž vše drtí dovoz. A tak mají lidé často jen práci na dobu určitou v sezóně. Zbytek roku jsou doma, protože tu jiná práce ani v okolí není. Jednou za měsíc dají peníze dohromady a jedou nakoupit do supermarketů, to ano, ale po zbytek měsíce pak většinou nejdou ani do místní prodejny, která tu fungovala více než padesát let. Nyní přemýšlíme, že ji snad zavřeme, protože prostě nejsou žádné tržby," řekl starosta obce na Strakonicku.

Autor / Zdroj: Parlamentní listy

Žádné komentáře:

Okomentovat