Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 16. června 2011

Začala stávka v dopravě, kolik lidí se zapojí, se zatím neví

Praha - V Česku začala v 00:00 stávka proti vládním reformám. Dopravní odbory chtějí na 24 hodin zastavit vlaky v celé zemi a omezit provoz městské dopravy v Praze, Brně a dalších městech. Kolik lidí se do protestu dnes skutečně zapojí a nebude pracovat, předáci ale zatím nevěděli. Počty stávkujících budou podle nich jasné až dnes. Stávku pořádá Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která zastřešuje 13 odborářských organizací.

Podle šéfa odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši nebudou dnes jezdit v celé zemi žádné vlaky. Provoz na dráze skončí v 0:30, aby soupravy stihly dojet do stanic. Šéf dopravního odborového svazu DOSIA Jan Rejský uvedl, že se omezí provoz městské dopravy v Praze, Brně, Olomouci a Ústí nad Labem. Jaký bude rozsah stávky a kolik lidí se do ní skutečně zapojí, bude podle předáka jasné ale až dnes.

Blokáda v metropoli, kterou odboráři původně plánovali u Národního muzea, magistrálu dnes nezatarasí. Předáci nakonec zvolili místo blokování pochod hlavním městem. Po ranním odborářském mítinku na Palackého náměstí, který má stávku podpořit, se průvod vydá k ministerstvu financí a úřadu vlády. Tam chtějí účastníci shodit balíky slámy. Odtud se pak vypraví na Hrad. Kvůli protestu prezident Václav Klaus zrušil svou dnešní oslavu sedmdesátin.

Stávka se měla původně konat už v pondělí. Soud ji ale prohlásil za nezákonnou, protože ji odbory nevyhlásily s třídenním předstihem. Rozhodl tak poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Předáci proto svůj protest proti vládním reformám odsunuli na čtvrtek. Žádají stažení reformních zákonů a jejich přepracování.

Brno - V Brně o půlnoci začala stávka v dopravě, ve městě nejezdí noční autobusy městské hromadné dopravy. ČTK to potvrdil odborový předák organizace Solidarita Václav Novák. Poslední autobusy takzvaného nočního rozjezdu v jihomoravské metropoli vyjely ve středu v 23:30, další už nevyjely. 

"V současnosti se týká stávka jen autobusů, tramvaje a trolejbusy v noci běžně nejezdí," podotkl Novák. První městská hromadná doprava by měla začít jezdit až v ranní dopravní špičce - od páté hodiny ráno, část odborářů totiž pod dohodě s dopravním podnikem (DPMB) a vedením města bude stávkovat jen symbolicky. Pojede celkem 11 linek, a to i v odpolední špičce. Stávka má skončit o dnešní půlnoci, prvními spoji mají být noční rozjezdové linky, které od nádraží vyjedou v pátek v 00:00.

V Brně jako ve zbytku České republiky nejezdí ani vlaky. Za ně přes den pojede v kraji přes 60 náhradních autobusů. Aby však kraj nahradil plný servis železnice, musel by najmout asi 600 autobusů. Tolik jich ale k dispozici není.

V kraji je od půlnoci v mimořádné pohotovosti policie, hasiči i záchranáři, operují v posílených týmech připravených reagovat zejména na dopravní chaos.

Autor: ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat