Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 12. června 2011

Stávka se přesouvá z pondělí na čtvrtek, bude celodenní

vydáno: 12.06.2011, 12:25 | aktualizace: 12.06.2011 12:25

Praha - Stávka v pondělí nebude. Odboráři ji podle zdroje ČTK z vedení odborů přesouvají na čtvrtek. Zastavit by se měla městská doprava v některých městech a na železnici v celé zemi, jak se plánovalo. Předáci ale stávku prodloužili na 24 hodin, trvat by měla od 0:00 do půlnoci. Původně se měla konat od 3:00 do 16:00. Pondělní stávku soud předběžným opatřením zakázal poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Odboráři se odvolají.

Šéf odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša v pořadu ČT Otázky Václava Moravce bylo soudní rozhodnutí účelové a byly v něm chyby. "Odvoláme se proti předběžnému opatření," uvedl Pejša. Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík ČTK dnes řekl, že ale odbory dnes nemají šanci se u soudu efektivně proti verdiktu bránit.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) není stávka v souladu s právem. Uvedl, že je to spíš politická, než odborářská akce. Ministr podotkl, že tento argument soud neuznal. Souhlasil ale s tím, že lhůta od pátečního vyhlášení do pondělního konání akce není "v souladu s dobrými mravy", řekl Kalousek. Vláda se podle něj dál bude snažit případné škody, které by stávka způsobila, eliminovat.

Odbory prý stávku, vyhlásily řádně

Předáci dopravních odborů začali dnes dopoledne jednat o stávce, kterou stanovili původně na pondělí a kterou soud kvůli pozdnímu ohlášení zakázal. Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka nemají odbory dnes šanci se "efektivně u soudu odvolat", i když podle svých právníků postupovaly podle zákona. Stávku zrušit nechtějí, hledají proto řešení.

"Existuje předběžné opatření soudu, proti kterému není šance se v neděli efektivně se bránit. Naše odvolání bude naprosto úspěšné. Neexistuje důvod, že by stávka byla nezákonná," řekl ČTK dnes Pomajbík.

Odbory vyhlásily stávku v dopravě v pátek dopoledne, začít měla v pondělí ve 3:00. Městský soud v Praze ji předběžným opatřením zakázal poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Podle soudu odbory neohlásily svou akci tři dny předem, takže by se jednalo o zneužití práva na stávku. Pokud by se protest konal, měli by odboráři případné škody a ztráty nahradit. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že by je po nich vláda požadovala "do poslední koruny".

Pomajbík řekl, že podle právní analýzy odborů se podmínka vyhlášení tři dny předem na nynější stávku nevztahuje, protože akce se má konat "na obhajobu ekonomických zájmů všech". Odboráři tak postupovali "standardně podle zákonů a ústavy, evropských a mezinárodních norem", dodal předák. O tom, zda zůstane pondělní termín, či se stávka odsune, podle něj musí rozhodnout Koalice dopravních odborových svazů (KDOS).

Městská doprava v Praze a Brně a vlaky v celé zemi se měly původně zastavit v pondělí od 3:00 do 16:00.

Odbory si chtějí na postup vlády stěžovat u Mezinárodní organizace práce, která má příští týden zasedat v Ženevě. Pomajbík označil chování kabinetu za "zbabělé a podlé". Rozhodnutí soudu je podle něj účelové. "Tyto metody nepatří do střední Evropy a do Česka," dodal.

Autor: ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat