Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 7. února 2011

Ústavní soud projedná návrh na zrušení škrtů v sociální oblasti

...
vydáno: 07.02.2011, 10:55 | aktualizace: 07.02.2011 11:19

Brno - Ústavní soud (ÚS) se v úterý začne zabývat návrhem ČSSD na zrušení vládního balíčku úspor v sociální oblasti. Jako svědka si soudci předvolali premiéra Petra Nečase (ODS).

Sociální demokraté chtějí, aby soud zrušil balíček jako celek, tedy kompletní zákon o úsporných opatřeních v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí. Nelze předjímat, zda Ústavní soud v úterý také vyhlásí nález, nebo rozhodnutí odročí na později.

ČSSD zpochybňuje především proces přijetí zákona parlamentem. Stížnost hovoří o extrémní svévoli vládní většiny. Vláda podle opozice zneužila stav legislativní nouze a omezila práva opozice tím, že znemožnila obecnou rozpravu v Poslanecké sněmovně.

Sociální demokracii se nelíbí ani to, že vláda nechala návrh projednat Senátem ve starém složení. Horní komoru parlamentu po podzimních volbách ovládla levice. Napadený zákon však po volbách schválili ještě původní senátoři, většinou sympatizující s nynější vládní koalicí. Podobným způsobem Senátem prošly i další vládní úsporné zákony.

Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní miliardové úspory a snížení schodku státního rozpočtu. Kvůli zákonu se například nemocenská vyplácí ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu po celou dobu nemoci. Předtím se procento zvyšovalo po 30. dni nemoci na 66 procent, po 60. dni na 72 procent. Stát navíc nemocenskou proplácí až od 22. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti, namísto dřívějšího 15. dne. Do té doby zaměstnavatelé platí svým zaměstnancům náhradu mzdy.

Sociální příspěvek se zákonem omezil pouze na rodiny, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné nebo postižené dítě. Dále příspěvek náleží rodinám, kde alespoň jeden z rodičů je sám nezaopatřeným dítětem, tedy mu je méně než 26 let. Změnila se také výplata rodičovského příspěvku ve tříleté a čtyřleté variantě.

Porodné se kvůli balíčku škrtů vyplácí pouze za první narozené dítě, a to jen některým rodinám. Lidé registrovaní na úřadu práce nemohou pobírat dávky a současně pracovat. Lidé, kteří odcházejí ze zaměstnání na dohodu nebo na vlastní žádost, mají nárok pouze na nižší podporu v nezaměstnanosti. Příspěvek na péči v takzvaném prvním stupni se snížil z 2000 na 800 korun měsíčně.

Sociální demokraté podali v prosinci ještě další dva návrhy k Ústavnímu soudu. Jedním napadli novelu zákona o stavebním spoření, druhým opatření, podle kterého lidé v prvních třech dnech nemoci nedostávají nemocenskou. Pod všechny tři návrhy se shodně podepsalo 45 poslanců.

Autor: ČTK
  

Žádné komentáře:

Okomentovat