Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 13. února 2011

Průměrná mzda v ČR je 23 269 korun, dvě třetiny lidí na ni ale nedosahují

...
Průměrná mzda v České republice v prvních třech čtvrtletích loňského roku vzrostla na 23.324 korun. Byla tak o 519 korun vyšší než ve stejném období předchozího roku. Méně než průměrný plat ale berou zhruba dvě třetiny lidí, hlavně v malých firmách. Vyplývá to ze zprávy o příjmové a výdajové situaci domácností ČR zveřejněné ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), která využívá čísel Českého statistického úřadu.

V podnikatelské sféře loni od ledna do září se průměrná mzda zvýšila o víc než 2,5 procenta na 23 269 Kč, mimo podnikatelskou sféru vzrostla meziročně o necelé procento na 23 565 Kč. Nadprůměrný plat má ale na výplatní pásce jen menší část Čechů, podle MPSV například ve třetím čtvrtletí v podnikatelské sféře dostávalo méně než průměr 67,7 procenta zaměstnanců.

O skutečné výši mezd více vypovídá medián nebo také střední mzda, tedy částka, která rozděluje zaměstnance podle platů na poloviny. Jedna z nich přitom dostává nižší mzdu než medián, druhá polovina vyšší. Například v loňském třetím čtvrtletí v podnikatelské sféře byl medián o 4316 korun menší než průměrný výdělek.

Nejnižší průměrnou mzdu měli v prvních třech čtvrtletích loňského roku zaměstnanci v malých firmách s méně než 19 zaměstnanci. Brali 16 863 korun, což je zhruba 72 procent průměrné mzdy v národním hospodářství.
Naopak nejvyšší průměrná částka byla vyplácena v podnicích s 1000 a více zaměstnanců. Ti na svých výplatních páskách nacházeli v průměru 28 484 korun, což je přes 122 procent průměrné mzdy v národním hospodářství.

Nejvíce se vydělává v peněžnictví a pojišťovnictví

Z hlediska odvětví brali nejvíce zaměstnanci v peněžnictví a pojišťovnictví, jejich průměrná mzda 46 724 korun byla více než dvojnásobná než celostátní průměr. Tradičně vysoké mzdy byly i v odvětvích informační a komunikační činnosti, průměrně 42 821 korun, a ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu s průměrem 38 296 Kč.

Mzda převyšující celorepublikový průměr byla rovněž vyplácena v odvětvích profesní, vědecké a technické činnosti s průměrem 29 985 korun či těžba a dobývání, kde se průměrně bralo 27 645 Kč. V oblasti veřejná správa a obrana si zaměstnanci v průměru přišli na 26 366 Kč a ve zdravotní a sociální péči na 23 871 Kč.
Naproti tomu nejnižší průměrnou mzdu měli zaměstnanci v oblastech ubytování, stravování a pohostinství, v průměru dostávali 12 574 Kč. V administrativních a podpůrných činnostech brali 16 137 korun a v zemědělství, lesnictví a rybářství průměrně 17 825 Kč.

Autor/Zdroj: Novinky.cz
  

Žádné komentáře:

Okomentovat