Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 18. března 2009

Právní poradna: Změna pracovní smlouvy a multiskil

Pracovněprávní vztahy jsou vztahy soukromého práva a stojí na smluvním principu. Proto změnu obsahu sjednané pracovní smlouvy lze provádět jen dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Dohodou lze měnit kterékoliv ustanovení pracovní smlouvy, tedy druh práce, místo výkonu práce, pracovní dobu, pracovní poměr na dobu neurčitou lze změnit v pracovní poměr na dobu určitou a naopak.

Pozor, jde o dvoustranný právní akt, a tady máte také možnost poradit se s právníkem či rodinými příslušníky. Nemusíte dohodu o změně pracovní smlouvy hned, je lépe ji prodiskutovat s právníkem nebo Vaší odborovou organizací. Náhrh změny Vám musí zaměstnavatel předložit v písemné formě, kterou si vemte vždy ke konzultaci sebou.

Jak už bylo řečeno, změnu pracovní smlouvy je nutné provést písemně, protože zákoník práce vyžaduje, aby pracovní smlouvy byly uzavírány v písemné formě. Aby bylo možno zjistit, zda zaměstnanec byl skutečně převeden na jinou práci nebo jde otzv změnu v rámci pracovní dispozice podle již jsednané pracovní smlouvy, je nezbytné věnovat pozornost konkrétnímu ujednání o sjednaném druhu práce v pracovní smlouvě a místa výkonu práce.

Tzv. pracovní náplň v tomto případě nepostačuje, jelikož nejde o právní úkon, ale o jednostrannou informaci ve smyslu § 37 zákoníku práce. Rozsah prací, které je povinen zaměstnanec konat v pracovním poměru, je vymezen sjednaným druhem práce.

Například:
V pracovní smlouvě máte sjednánu pracovní pozici účetní. Není určeno jaká účetní, zda mzdová či např. finanční. V tomto případě s vámi může zaměstnavatel mezi těmito pozicemi šibovat dle libosti. Budete-li mít však přesně uvedeno mzdová účetní, už to možné nebude. Stejným příkladem je i prodavač. Ne však už, budete-li mít v pracovní smlouvě uvedeno prodavač elektra.
Stejným příkladem je i místo výkonu práce. Neurčité místo výkonu práce jako např. Praha či Brno pro Vás bude znamenat, že s Vámi může zaměstnavatel "šibovat" dle libosti po celé této oblasti. Trvejte tedy na přesném určení místa výkonu práce. Např. Praha - Národní.

V některých případech se pracovní náplň, která je zaměstnanci určena, zčásti kryje s rozsahem sjednaného druhu práce (funkce) a v určité části tento rozsah překračuje. Například doplňovači byly určeny další práce na pokladně, které překračují sjednaný druh práce - doplňovač. Pak nejde o nic jiného, než o částečné převedení zaměstnance na jinou práci, než byla sjednána v pracovní smlouvě. To však bez souhlasu zaměstnance není možné.

Pokud by tedy zaměstnanec dostával práce, které jsou v rozporu s obsahem pracovní smlouvy, může jejich výkon odmítnout. Musí však být jisté, že jde o práce, které jsou nad rámec pracovní smlouvy a že nejde o případy, kdy zaměstnavatel může převést zaměstnance na jinou práci i bez jeho souhlasu (§41 ZP, například: zdravotní důvody, soudní nařízenín, či ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část).

Zaměstnavatel nemůže s odkazem na pracovní náplň bez dalšího požadovat, aby zaměstnanec konal práce, jež se sjednanému druhu práce v pracovní smlouvě vymykají. Ani v souvislosti s organizačními změnami, které provádí zaměstnavatel, není možné zaměstnance převést na jinou práci bez jeho souhlasu, a to ani tehdy, jestliže dal zaměstnavatel zaměstnanci z tohoto důvodu výpověď. Vzniklou situaci je třeba řešit vzájemnou dohodou. Pokud nedojde k dohodě a zaměstnavatel nemůže dále zaměstnávat podle sjednané pracovní smlouvy, půjde o překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnanec má nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Pokud zaměstnanec na dohodu (která je z hlediska provozních potřeb zaměstnavatele nezbytná) nepřistoupí, lze vzniklý problém řešit jen výpovědí, a to z důvodu organizačních změn. Zaměstnanci vznikne nárok na odstupné, neboť ke skončení pracovního poměru dochází z důvodu změněných podmínek.

Zaměstnanec zásadně není povinen konat práci, na kterou byl bez svého souhlasu zaměstnavatelem převeden, byť jen dočasně. Zaměstnanec má samozřejmě právo odmítnout jakoukoli jinou práci, ke které se předem dobrovolně nenabídl a která nevyplývá ze sjednaného druhu práce v pracovní smlouvě. V tomto případě se nejedená v žádném případě o porušení pracovních povinností zaměstnance či pracovní kázně. Není možné obdržet ani zaměstnavatelem oblíbené výtky.

Zákoník práce totiž zcela vylučuje nucenou práci ve smyslu úmluvy Mezinárodní organizace práce č. 29 o nucené práci. Takový postup a donucování zaměstnance ze strany zaměstnavatele, který by nutil zaměstnance pracovat např. na pokladnách v rozporu s pracovní pozicí lze již považovat za nucenou práci.

10 komentářů:

  1. a jak se má zaměstnanec zachovat v situaci ve které se ocitne když odmítne jít na pokladnu a vedení mu sdělí, že buď tam chodit bude, nebo ho tam přesunou na celý měsíc aby si ty pokladny užil... ??? prosím o radu, jsme tu zoufaly. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto jasně sdělujeme, že zaměstnavatel Vás může převést na jinou práci jen z důvodů uvedených v § 41 zákoníku práce. Jinak Vás může převést pouze s Vaším souhlasem, pokud Vám kdokoliv vyhrožuje, dejte nám určitě vědět. Zaměstnavatel nemá ani nejmenší právo, převést Vás nebo nutit vykonávat práce, jenž se neslučuje se sjednaným druhem práce.
    Nebojte se ozvat.

    OdpovědětVymazat
  3. Pracuji jako prodavačka s inkasem. Mám na starosti ( s dalšími nekolika kolegy) i regal z vakuovými lahudkovými výrobky (šunka vakuovaná, pomazanky,párky atd..) kde jeden z nas pravidelne každé ráno musí kontrolovat datum spotřeby veškereho zboži v tomto regale.Vyrobku kterému končí zaruční lhuta za dva dny tak ty vyrobky se vyberou a slevní již dva dny předem nekteré vyrobky jeden den předem. Pokud tam najdu vyrobek projítý zamestnavatel chce abych mu já tenhle vyrobek byť by toho bylo 20ks zaplatila. Má na to právo vyžadovat po mě tyhle peníze,když nejsem jediná kdo na tom regále pracuje? Protože 3 - 4 zamestnanci se střídají na vybalování tohoto zboží a pochybuji že by kontrolovali datumy pri vybalovaní (stává se že to totiž i projíté přijde,me osobně se to už stalo) a každé ráno to kontroluje jiný zamestnanec (3 se tam střídají).Zamestnavatel řekl že má smulu ten kdo to najde a ten to musí uhradit, že ho žádné naše názory nezajímají. Moc by mě zajímalo jestli má na to právo???

    OdpovědětVymazat
  4. Na toto nemá zaměstnavatel nárok ani v nejmenším případě a tímto způsobem nejen že porušuje morální kodex a nejedná s dobrými mravy, ale navíc porušuje zákon a hrubě i pracovní předpisy a kázeň. Tuto skutečnost neprodleně oznamte centrále společnosti nebo sdělte provozovnu, ve které se toto děje. Neprodleně začneme řešit a předáme nejen Centrální kanceláři, ale i Inspekci práce a médiím.

    OdpovědětVymazat
  5. Tam chtejí aby jsme platili projíté zboží nebo rohlíky které se do rána neprodají tak zbytek aby jsme zaplatili je v Tescu Uherské hradiště.
    Prosíme o pomoc.

    OdpovědětVymazat
  6. co říkáte spolukolegové na nové oblečení??

    OdpovědětVymazat
  7. Mě by zajímalo,jak a pro koho multiskill platí všeobecně.Na jedné provozovně ve Vršovicích bývá zvykem,že staří "tahouni" tak pružní nemusí být.Proklepnou si většinou nováčka ve zkušební době a pak podle toho jak se "cuká" či kýve ho nechají či ne po zkušebce v poměru.Dělají neustálé nábory a "točí" zaměstnance jen na zkušebku.Člověku ani nesdělí,že sice má hl.prac.poměr,ale zkrácený-tudíž mu krátí lokální příplatky a další součásti mzdy.Na noční směny nesmíte moc"frfnit",máte-li indispozice či doporučení od lékaře noční směny nevykonávat,následuje zpravidla linčování,psychický nátlak,výhrůžky,vytýkací dopisy a jiné ...a stále dokolečka.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobry den, mela bych dotaz ohledne zmeny prac. pozice - p o v y s e n i. Od dubna min. roku jsem zacala neoficialne vykonavat manazerskou fci nad ramec prace sjednane ve smlouve z duvodu dl. nemoci jednoho z kolegu. Po jeho navratu v zari 2010 bylo rozhodnuto, ze pouze tuto pozici budu vykonavat, a to oficialne /email - oznameni/ doposud mi nebyl zmenen plat, prac.zarazeni /dle fce do trid/ ci smlouva. V zari jsem take byla bez meho souhlasu prevedena pod noveho manazera, ktery stale zmenu odklada. DOTAZ: Musi byt zmena pozice z prav. hlediska uvedena ve smlouve? Da se vymahat zpetne nahrada mzdy za dobu co tuto praci oficialne vykonavam, i kdyz smlouva zustala neznemena? Mam odpovednost za praci, ktera neni obsahem smlouvy? Jak mam dale postupovat? Dekuji predem

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, mám dotaz ohledně mých práv případně toho jak tuto situaci řešit. Jsem zaměstnaná přes rok, smlouvu mám na dobu určitou do konce tohoto roku, kde je uvedena administrativa. Zaměstnavatel mě bez jakéhokoliv varování a podepsání papíru převelel na sklad, kde mám vypomáhat s papíry a mimo to i fyzicky vše co se týká skladu - obnáší roztřídit a kompletovat ocelové výpalky z objednávek. Oznámil mi den předem, že další den jdu na sklad a v prosinci mi končí smlouva, takže mohu být ráda, že mi to říká takto. Na co mám právo? Daná práce je pro mne opravdu nevhodná, papírů je tam minimum, jde spíše o tu fyzickou práci a navíc je to otevřený sklad, takže co se týče prostředí, je to poměrně náročné. Jsem tam pro něj údajně levná pracovní síla za 65.-/h. Jak mám nadále postupovat a na co mám právo a zaměstnavatel?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den před rokem jsem nastoupil do supermarketu v zubri klasická smlouva na půl roku se zkušební dobou s tím že jsem očekával že ji po sleze dostanu jako každý co nastoupil na dobu neurčitou manažerka mi řekla že na neurčito ji nedostanu což jsem nepochopil no byla proti mě zaujata a vozila se po mě a chladila si na mě žáhu minulý týden jsem se dozvěděl že jsem nadbytecny a smlouvu mi neprodlouzi mám 17.let praxi v oboru umím pect pokladnu no prostě praci pop a ona se mě zbaví byla domluvená s personální strašné kamarádky tohle beru jako podraz od firmy tesco toho nejhrubsiho zrna taková zamindrakovana paní zastupuje tuhle společnost se divím oni totiž z nejvyššího vedení ani neví jak se tahle dama chová je podrazacka pomlouva každého někdo ji něco řekne ona to pošle dal rozebírá to s jinými zamestnanci

    OdpovědětVymazat