Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pátek 20. března 2009

Slavný obchod začnou bourat

www.idnes.cz (20.3.2009)

Libereckému obchodnímu domu Tesco, o jehož demolici se vedly vášnivé spory, zbývá už jen pár dní

Liberec - V Liberci se schyluje k demolici, která poslední dva roky budí vypjaté emoce. V úterý začne bourání obchodního domu Tesco, jedné z ikon města od architektů Hubáčka a Masáka. Náročné strhávání původního Ještědu, který sloužil od roku 1978, potrvá zhruba měsíc, po jejím rozebrání začne na jeho troskách vyrůstat moderní náhrada.

„Běží přípravné práce k demolici, už v pondělí přijede do města obří bagr, který bude budovu rozebírat,“ řekl Petr Černák, technický ředitel společnosti Multi Development. Firma postaví na místě zbouraného Teska nový obchodní dům. Liberečany zvyklé na průchod pasáží Teska zastaví od včerejška masivní plot, který obehnal celou stavbu. Obcházet jej budou ještě několik měsíců. „Demolice omezí především chodce, budou muset obcházet větší část,“ upozornil Pavel Rychetský, vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu. Nevyloučil, že ještě v průběhu stavby naplánované až do roku 2010, budou moci pěší zónou jezdit také nákladní auta. V pondělí dorazí bourací bagr. Jeho hydraulické nůžky si dokáží poradit s ocelovou i železobetonovou konstrukcí. Váží více než 80 tun, hmotnost středního bagru se pohybuje kolem 15 tun. „Nepřivezeme variantu s nejdelším ramenem, ale ten na bourání Teska bude mít dosah třicet pět metrů,“ přiblížila Gabriela Kočová ze společnosti APB Plzeň, která má demolici na starosti. Komplikace firma nečeká.

Část zdiva na památku?

Nemožné „Za netradiční považuji snad jen to, že budeme bourat stavbu v samotném centru, která navíc tolik lidí zajímá,“ dodala Kočová.

Bourání zasáhne částečně i některé části podzemí obchodního domu. Částečná demolice začala už loni, zmizela třeba pizzerie nebo schodiště. Firma také sundala část typického žlutého opláštění budovy.

Když v březnu 2005 padl po odstřelu symbol libereckého textilnictví, dvaasedmdesát metrů vysoký komín Textilany, stovky lidí si braly na památku část zdiva. U bouraného Teska to možné nebude. „Na staveniště se nikdo nedostane, je to z bezpečnostních důvodů,“ zmínila Kočová.

Stavba nového Teska začne po demolici. Naváže na první etapu, během které společnost Multi development postavila nákupní galerii Forum Liberec. Nová budova má být hotová do podzimu roku 2010.

Proti zbourání přes třicet let staré dominanty mnoho lidí protestovalo, neúspěšně skončila snaha zapsat ji na seznam památek, čímž by její osud odvrátili. Proti rozhodnutí ministerstva kultury se ohradil také ochránce lidských práv, ale stanovisko ministerstva bylo jednoznačné. „Jedná se o budovu mnohokrát přestavovanou s řadou velmi zásadních a nevratných stavebních změn a zásahů,“ řekl před časem Daniel Herman z informační kanceláře ministerstva kultury.

O autorovi| ADAM PLUHAŘ, s přispěním Pavla Pecha

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj

Autor:

  • ADAM PLUHAŘ

Žádné komentáře:

Okomentovat