Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 2. října 2011

Mění se pravidla pro výpočet penzí, většina lidí dostane méně

Praha - Většina lidí, kterým bude od 30. září 2011 vyměřen důchod, dostane méně, než kolik by obdrželi podle dosavadních pravidel. Naopak lidé s vyššími příjmy se mohou těšit, že si v penzi přilepší. V platnost totiž vstoupila novela zákona o důchodovém pojištění, která mění způsob výpočtu důchodů. Novela mění také pravidla, podle kterých se zvyšuje věková hranice pro odchod do důchodu.

Změna výpočtu je reakcí vlády na rozhodnutí Ústavního soudu z počátku loňského roku. Podle něj byl dosavadní systém "nespravedlivý" k lidem s vyššími příjmy. Vyšší penze má dostávat ve srovnání se současným stavem zhruba pětina lidí, kteří pobírají nad 34.000 korun měsíčně.

U desetiny lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u zbývajících zhruba 70 procent, jejichž měsíční příjem je v rozmezí od cca 10.900 do 34.000 korun, se sníží. Podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) by měl u nich pokles být v rozmezí jedné až cca 170 korun. To se ovšem netýká lidí, kteří měli nárok na důchod ještě před 30. zářím. Ti si mohou požádat o důchod zpětně a bude jim vypočítán podle starých podmínek.

Mnozí lidé se snažili vyhnout nižšímu důchodu tím, že si o něj zažádali předčasně. Počet žádostí o předčasný starobní důchod se totiž podle údajů ČSSZ letos více než ztrojnásobil a změna výpočtu důchodů byla jedním z důvodů. Například člověk s příjmem 28.000 korun měsíčně by měl totiž "postaru" penzi ve výši 12.373 korun, po reformě by ale dostal o 162 korun méně. Pokud si zažádal o předčasný důchod, ztratí jen 111 korun. "Oproti řádně vyměřenému starobnímu důchodu po 30. září tak měsíčně vydělá padesátikorunu," uvedly Lidové noviny.

Ne každému, kdo se pro předčasný důchod z tohoto důvodu rozhodl, to ovšem vyšlo. Podle propočtů MPSV to bylo výhodné jen v ojedinělých případech. „Jde například o situaci při více než 38 letech pojištění a výdělcích 20.000 až 28.000 korun měsíčně,“ uvedlo MPSV pro Hospodářské noviny s tím, že rozdíl je maximálně v řádu desetikorun.

Novela zavádí také změny ve věkové hranici pro odchod do penze. Týkají se žen narozených po roce 1955 a mužů narozených po roce 1965. Pro obě pohlaví má být tato věková hranice sjednocena v roce 2041.

Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky budou odcházet do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085. Důchodový věk se totiž bude podle novely oddalovat každému ročníku o dva měsíce, jako je tomu nyní u mužů.

Autor: ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat