Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

úterý 19. května 2009

Tesco zavře hypermarket v nákupním centru Stodůlky

....
ČTK
vydáno: 18.05.2009, 16:40 | aktualizace: 18.05.2009 17:25

Praha - Společnost Tesco Stores ČR na začátku června zavře svůj hypermarket v pražském nákupním centru Stodůlky. Informovala o tom mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová, která důvod tohoto rozhodnutí nezveřejnila. Nákupní centrum Stodůlky tak přijde o jednoho z největších nájemců. Tesco nyní v Česku provozuje 114 hypermarketů, supermarketů, samoobsluh a obchodních domů a podle Karasové bude jejich počet dál zvyšovat.

"Hypermarket Tesco Stodůlky bude uzavřen k 8. červnu. Je to jediný obchod, který Tesco plánuje uzavřít," uvedla Karasová. Hypermarket Tesco v pražských Stodůlkách nyní zaměstnává zhruba stovku lidí, kterým Tesco podle Karasové nabídlo podobné pracovní pozice v Praze a okolí.

Hypermarket Tesco v nákupním centru Stodůlky má prodejní plochu 9000 metrů čtverečních. Karasová dnes nechtěla hovořit o tom, proč se Tesco rozhodlo odejít z nákupního centra Stodůlky, které po převzetí obchodů Carrefour spoluvlastní. "V dané lokalitě vznikne v Praze ojedinělý projekt. Podrobnější informace v tuto chvíli nemůžeme upřesnit, protože jsme vázáni obchodní smlouvou," podotkla pouze.

Tesco chce letos podle Karasové rozšiřovat síť svých obchodů podobným tempem jako loni. "Od začátku roku jsme otevřeli již šest prodejen a nový obchodní dům My v Liberci. V nejbližších měsících budou otevřeny hypermarkety v Rakovníku a Brandýse nad Labem a menší prodejny jako expres nebo supermarket v Dolních Břežanech, Zubří, Duchcově a v Praze," uvedla Karasová, podle které Tesco letos plánuje vytvořit až 900 nových pracovních míst.

Nákupní centrum Stodůlky, které bylo otevřeno v roce 2003 a má prodejní plochu zhruba 32.000 metrů čtverečních, nepatří mezi ty nejnavštěvovanější.

Analytik mezinárodní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Vlk dnes ČTK řekl, že nákupní centrum Stodůlky má nevýhodu v tom, že nestojí poblíž metra. "Pokud nejsou centra na metru, tak nefungují," podotkl Vlk, podle kterého dobrá dostupnost nákupního centra automobilem v Praze většinou nestačí. Vlk podotkl, že v okolí nákupního centra Stodůlky je navíc velká koncentrace hypermarketů. "Jeho odlišnost od ostatních center, které jsou v okolí, je přitom prakticky nulová," dodal.

Nedávno konkurenční společnost Ahold oznámila, že v létě zavře 20 supermarketů Albert a jeden hypermarket Hypernova, jejichž provoz byl ztrátový.

Zdroj: ČTK, Tesco Stores ČR a.s.

4 komentáře:

  1. V listopadu po volbách v roce 1994 zveřejnil v Lidových novinách Václav Klaus článek "Dopočítávání do jedné". Titul se mu líbil natolik, že v roce 1995 vydal pod stejným názvem celou knihu článků v rozsahu skoro 200 stran. Proč se úvodem o tom zmiňuji? Doplněk do jedné má obyčejně podvojně paradoxní povahu. Užijme metodu a dopočítejme. Nákupní centrum Stodůlky má zhruba stovku lidí. To by odpovídalo počtem hromadnému propouštění a jednáním nejen s odbory, ale i s úřadem práce. Existuje takové dopočítávání do jedné, kdy nemusí zaměstnavatel nic? V nejbližších měsících budou otevřeny provozovny v Rakovníku, Brandýse, Břežanech a Praze. Co na tom, že se tam nechce nikdo stěhovat. Buď tam a nebo dohoda, že nechci tři měsíce odstupného a dobrovolně odcházím do nezaměstnanosti. Ta stovka, která 8. června bude jasně přebývat ve Stodůlkách, ani ne do dvou týdnů vyšumí do nezaměstnanosti a maximálně 5 fyzických lidí ze sta dostane 30 tisích Kč či více odstupného. To již není hromadné propouštění a odbory jsou tím pádem k ničemu. Když se to zakecá na 20 či 30 řádků v ČTK ještě bude firma vypadat jak je starostlivá. Proč tak velké ivestice do budov a mrtvého zařízení. Vždyť nám živým by stačilo 5% z tržeb na zdvojnásobení platu a strháme rekordy tržeb neinvestičně tak, jak nikdo neviděl. Nemyslíte?

    OdpovědětVymazat
  2. »Tesco podle Karasové nabídlo podobné pracovní pozice v Praze a okolí«. Jak podobné? Nejsou zaměstnaci škodní? Připomínám, že produktivita práce je v ČR téměř na úrovni průměru EU a mzdy jsou pouze 30 procentní, přičemž ceny zboží mnohdy převyšují ceny v Německu!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Jednání se zaměstnanci probíhá právě od dnešního dne. Nikdo ze zaměstnanců nebude poškozen. Dejme nejprve prostor zaměstnavateli tuto záležitost vyřešit. Pokud by byl jakýkoli zaměstnanec nespokojen nebo se cítil poškozen může se obrátit na odbory, centrální kancelář nebo soud.
    Pokud samozřejmě zaměstnanci nabízna jiná pozice než má sjednáno v pracovní smlouvě, může být aplikována výpověď z organizačních důvodů s dvoumsíční výpovědní dobou a 3 měsíčním odstupným. Jinak místo výkonu práce v pracovní smlouvě je Praha, což znamená, že zaměstnavatel může disponovat se zaměstnanci po celém území Prahy.

    OdpovědětVymazat
  4. Proč ty spekulace? Tak těch lidí přeci zeptejme :-) HEJ VY VŠICHNI ZAMĚSTNANCI EX-CARREFOURU PRAHA STODULKY !! JSTE TADY?? PROZRAĎTE NÁM PROSÍM KDE BUDETE OD 9.ČERVNA 2009 PRACOVAT? Do kteréhopak obchodu nebo skladu vás to náš milý zaměstnavatel poslal si vydělávat? Měli jste možnost výběru nebo o vás rozhodli jiní? Polepšíte si nebo pohoršíte? Prosím podělte se s námi o své názory. Abychom věděli. Neboť příště se může třeba rušit zrovna ten náš obchod...

    OdpovědětVymazat