Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

středa 6. května 2009

Odbory varují před zneužívaním krize

5. 5. 2009 / 15:10 / mesec.cz

Českomoravská konfederace odborových svazů upozorňuje zaměstnance před možným zneužíváním hospodářské krize. Podle odborů může dojít k omezení práv zaměstnanců, zneužívání propouštění a snižování mezd či ke znehodnocení důchodů - vše pod záminkou "krize". Odboráři tak budou proti dopadům recese demonstrovat 16. května v Praze na Hradčanském náměstí.

Odborářům se nelíbí novela zákoníku práce, která podle nich snižuje ochranu zaměstnanců při skončení pracovního poměru. Novela počítá například s výpovědí ze zaměstnání bez udání důvodů či se 150 hodinami přesčasů ročně bez nároku na odměnu. Podle návrhu by mělo také dojít ke zkrácením výpovědní lhůty na jeden měsíc a také ke snížení odstupného, které bude náležet v závislosti na délce pracovního poměru u zaměstnavatele. Prodloužit by se měla zkušební doba, a to o jeden měsíc ze současných tří na čtyři měsíce.

Pozn.: Dle našeho názoru ale ne zase ve všem je novela zákoníku práce špatná. S některými návrhy by se dalo souhlasit a nebylo by marné je aplikovat s menšími úpravami v praxi. Vše má svůj rub a líc.

8 komentářů:

  1. no to mi furt slyšíme kolik má pan ředitel na stole dotazníků... hrozí výpovědí a myslí si jakej neni borec... ale kolik lidí novejch by mu tam vydrželo??

    OdpovědětVymazat
  2. Moc jich nebude, teda spíše nikdo, zvláště na 4 hodiny... Kam to Tesco spěje? Kde je ta kvalita před 6ti či 10ti lety. Jak dlouho to zaměstnanci vydrží? Co s tím udělat a jak zakročit? To je náš současný problém.

    OdpovědětVymazat
  3. pracuji pro Tesco už 9 let a za tu dobu jsem vystřídala několik pozic. Vždycky jsem do práce chodila ráda, ale díky momentální situaci ve firmě je těch " lepších " dnů už pomálu. Přesvědčila jsem se, že nezáleží na tom, co umíte, ale jak a komu lezete dostatečně do zadku, pak vás postup zaručeně nemine :-(
    Chtěla bych se ale zeptat: Když Tesco v době krize ( výdělek firmy je parádní, taky by se mi to líbilo ) " pomáhá " zaměstnancům skvělou 10% slevou kupónem Family day a to dokonce na celý měsíc, proč je možné jej uplatnit pouze na jeden nákup. A další otázka: navýšení úvazků na 38,75 hodin týdně za plat, který odpovídal 37,5 hodinám, to je také pomoc v době krize?

    OdpovědětVymazat
  4. no u mě už to došlo tak daleko, že když večer usínám, normálně brečím jak malá holka, že pujdu druhý den do práce... tak strašně chci od teska odejít, tak strašně se mi zprotivilo a to sem do práce chodila moc ráda... jen kdyby teď nebyla tak těžká doba.. najít si jinou práce není v dnešní době jednoduché

    OdpovědětVymazat
  5. Je to smutné, ale myslíme si, že právě to je to, na co vedení společnosti spoléhá. Snad se dočkáme i toho jednání s nejvyšším vedením společnosti a budeme o situaci jednat. V opačném případě využijeme zálohy a jednání si budeme muset zařídit sami. Je to již měsíc a stále se nic neděje. A takto funguje Tesco, které mělo záměr stát se nejlepším zaměstnavatelem. Nakonec to skončilo na bodě 0. Konec konců o tom svědčí i výsledky ankety "Náš názor". Tak copak s tím vedení udělá? Rozsvítí se někomu?

    OdpovědětVymazat
  6. Podle mého názoru anketu "Náš názor" vůbec nemá smysl vyplňovat... pokud by chtěli znát náš názor, nechají tam pár řádek volných ať ten svůj názor napíšeme... a ne odpovídat na otázky typu: Více se chvalme než kritizujme, Tesco je jedním z nejlepších zaměstnavatelů co znám, Mám v plánu pracovat pro tesco i za rok... Co je to proboha za anketu? Já sem pro aby se opravdu nechala lidem volná ruka a ať si každej napíše sám za sebe připomínky, názory a ne takhle... NO NEMAM PRAVDU???

    OdpovědětVymazat
  7. Nemá smysl, to si i my myslíme. Opravdu by měla smysl, kdyby mohl každý napsat svůj vlastní názor. Dobrá myšlenka nás donutila k tomu, abychom Vás vyzvali... Sdělte nám svůj názor. Vaše názory diskutujte v komentáři článku (teda spíše nadpisu). Děkujeme.

    OdpovědětVymazat
  8. Pracuji v Tescu již 7 let, ale to co se děje letos je neúnosné, zrušit na vánoční období všechny brigádníky. To ze zaměstnanců budete zdírat kůži jako otrokáři? Hlavně že odbory slibovali na vánoce dostatek lidí. Na pokladní zóně "dva ve frontě" nevím jak to chcete splnit bez brigádníků, budou sedět všichni prodavači s inkasem a zázemí a kdo bude dopňovat.
    Lepší je mít prázdný obchod, než naplněný zbožím? nová politika Tesca?
    Bez zaměstnanců se obchod sám nenaplní.Bez prodeje nejsou tržby - na tuhle úvahu nemusím být ředitel, když nebudu mít co prodávat, tak nevydělám. Nebo - vlastně budu mít co prodávat, ale zboží bude viset ve skladu a nebude ho mít kdo doplnit, to je ten dostatek zaměstnanců, který jste slibovali. Tesco se řídí otrokářskou politikou, vykořisťuje své zaměstnance.

    OdpovědětVymazat