Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 15. ledna 2009

Světová ekonomická krize: Česko se ocitlo na pokraji recese


aktuálně: (15.1.2009 21:42, www.ihned.cz)

Katastrofální propad průmyslové výroby, razantní pokles vývozu, růst nezaměstnanosti, pád kurzu koruny. Jedna špatná zpráva o vývoji ekonomiky přebíjí druhou. A stále více analytiků nahlas vyslovuje nedávno ještě »zakázané« slovo recese.

»Recese je čím dál pravděpodobnější. V prvním pololetí zřejmě ekonomika klesne,« domnívá se analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. A není sám. »Pravděpodobnost recese je vyšší než 50 procent,« říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek. HDP podle něj letos klesne o 0,1 procenta.

Do recese už spadla celá eurozóna v čele s Německem – nejvýznamnějším českým obchodním partnerem. Trápí se i Británie, z menších zemí třeba Dánsko či Maďarsko.
Češi si pomalu začínají připouštět, že nežijí na ostrůvku stability odolávajícímu globální hospodářské bouři. »Scénář vývoje HDP blízko stagnace skutečně vyloučit nelze,« říká členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla Česko musí krizí projít. »Neexistují žádná zázračná řešení, která by ekonomiku okamžitě zachránila,« myslí si Míl. Průmysl v listopadu poklesl o 17,4 procenta, což je jeden z největších propadů v Evropě. Krize zatím nejvíce postihla automobilky, potíže hlásí i navazující odvětví, například výrobci plastů. Trpí ale i ostatní sektory ekonomiky, krachují například sklárny.

Z druhé strany »barikády« naříkají odboráři. »Letošní rok vidím tragicky. Podle našich signálů bude situace nejhorší v polovině roku,« říká šéf odborů KOVO Josef Středula. Situace na trhu práce přitom není růžová již nyní. Míra nezaměstnanosti je za půl roku o procento vyšší, počet zaregistrovaných nezaměstnaných vzrostl o padesát tisíc. Velké podniky, včetně Škody Auto zatím většinou nepropouštějí, nabízejí místo toho zaměstnancům čtyřdenní pracovní týden.

Lidé, kteří o práci přišli, nemají na rozhazování a oproti předchozímu roku méně utrácejí i ti, co práci mají. Na více než tříprocentním poklesu tržeb to už pocítili obchodníci, a to jsou k dispozici teprve údaje za loňský říjen.

Jak dlouhá a hluboká může být hospodářská recese v Česku, se experti neshodují. Například hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil dává recesi jen třicetiprocentní pravděpodobnost, věří, že letos poroste ekonomika o 1,3 procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím vždy možnost recese odmítal. Stejně tak vylučoval přímou podporu firem, které se dostanou do problémů. Začátkem týdne už ale vyjádřil ochotu pomoci krachujícím sklárnám Crystalex a Kavalier.

Analytici nicméně pochybují, že by vládní pomoc mohla ekonomice výrazně pomoci. »Aby měl fiskální stimul nějaký význam, měl by dosahovat řádu desítek miliard korun,« říká David Marek.

Potíže ekonomiky srážejí i českou měnu. Ta je nejslabší za posledních 13 měsíců.

Žádné komentáře:

Okomentovat