Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

čtvrtek 21. července 2011

Zpráva Social Watch kritizuje škrty dávek i málo žen v politice

vydáno: 21.07.2011, 10:45 | aktualizace: 21.07.2011 10:56

Praha - Zpráva Social Watch 2010 kritizuje ČR za škrtání dávek i chystané vládní reformy. Ohrožují prý hlavně lidi s nízkým příjmem a neúplné rodiny s dětmi, kterým tak hrozí chudoba. Problémem je podle dokumentu i malé zastoupení žen ve vrcholné politice či daňové úniky a korupce při veřejných zakázkách. Českou část mezinárodní zprávy sítě Social Watch, která sleduje boj proti chudobě a prosazování rovnosti žen a mužů ve světě, dnes zveřejnili zástupci koalice několika organizací.

Vládní reformy školství, zdravotnictví a penzí podle autorů zprávy představují vlastně jen škrty, mají vést k privatizaci veřejných služeb. Je to prý největší hrozba pro sociální smír v zemi. Nerovnosti ve společnosti loni dál přetrvávaly a škrtání dávek a příspěvků je ještě posílilo. Dopadlo na lidi s nízkými příjmy a střední třídu. Kvůli škrtům v sociálních dávkách hlavně neúplné rodiny s dětmi mnohem víc ohrožuje chudoba.

Zpráva kritizuje malé zastoupení žen ve vrcholné politice i to, že ve vládě není jediná ministryně. Podle autorů za tím ale není nezájem političek či voličů. Ti do sněmovny loni poslali díky preferenčním hlasům o 14 žen víc. V dolní komoře tak poslankyně mají 22 procent křesel. Vinu na malém zastoupení mají podle zprávy politické strany, které na přední místa kandidátních listin staví zasloužilé straníky-muže.

Političek přibylo na komunální úrovni, kde tvoří 26,3 procenta vedení měst a obcí. Mohou za to hlavně "nestranická sdružení", která ženy nominují na volitelná místa, míní autoři. "V komunální politice však platí, že čím větší město, tím menší šance, že se v jeho vedení objeví žena," uvádí zpráva. Primátorku tak má jen jedno z 24 měst. Podobná situace jako v politice je i v soudnictví. Žen je v něm sice víc než mužů, do vyšších instancí se jich ale dostane méně.

Za "naprosto tragický" označili autoři zprávy systém veřejných zakázek. Kvůli korupci na něm stát přichází ročně o desítky miliard, uvádí zpráva. O ty Česko přichází i kvůli daňovým únikům.

Mezinárodní síť Social Watch vznikla v roce 1995. Zastřešuje organizace a instituce, které se zaměřují na boj s chudobou, rasismem a diskriminací, na ochranu životního prostředí či hájení lidských práv. Česká koalice Social Watch má devět členů. Patří mezi ně například Centrum globálních studií Akademie věd, odbor genderu a sociologie Sociologického ústavu, pražská ekumenická akademie, organizace Nesehnutí či Gender Studies.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat