Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pondělí 27. července 2009

Po dovolených přijde propouštění


Praha - Po létě přijde propouštění. Firmy podle odborníků využijí prázdninového volna k přípavě odkládaných plánů na restrukturalizaci. Odeznívat navíc začnou sezónní práce.

Podíl lidí bez práce tak celorepublikově vzroste ze současných osmi procent až na deset, Možná i víc. Tuto hranici přitom míra nezaměstnanosti přesáhla už v červnu nejméně v 16 okresech.

"Mnoho firem využívá klidnější čas dovolených k personálním a ekonomickým analýzám," tvrdí například jednatel PR agentury Commservis.com Tomáš Zdechovský. "Některé připravují plány a strategie, koho, kdy a za jakých podmínek propustí, popřípadě přeřadí na jinou práci," dodává.

Firmy odcházejí na východ i na západ

Podle Zdechovského je tak krize i určitým "zaklínadlem k razantním krokům vedoucím k dlouho odkládaným restrukturalizacím firem a snížení nákladů." Firmy podle něj už teď šetří na zaměstnaneckých výhodách a téměř neinvestují do jejich vzdělávání.

Některé společnosti přesunou výrobu úplně mimo Českou republiku směrem na východ do Bulharska, Rumunska, Moldavska či Ukrajinu, kde je výrazně levnější pracovní síla, míní Zdechovský.

To před časem připustila i Hospodářská komora České republiky, podle níž zvažuje odchod z Česka až pětina firem.

"Tady bych polemizoval," doplňuje předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. "Zatím dochází k přesunům na západ, ne na východ. Zatím výrobci odcházejí do Německa a Rakouska," naráží na přesun výroby zličínského Siemensu nebo žebráckého Intosu do domovských zemí.

Odbory vládě: zaveďte „kurzarbeit"

Například Alcoa Fujicura ale plánuje přesunout českou výrobu do Rumunska.

Pro prehrávání animace je nutné nainstalovat Macromedia Flash Player!

Jinak ale Středula souhlasí. "Od listopadu loňského roku jsme říkali, že nejhorší bude doba dovolených, kdy firmy budou absolutně bez zakázek," upozorňuje Středula.

"Už to vlastně začalo. Září, říjen, listopad, to bude období, kdy bude propouštění ,jen' kulminovat a nabírat rychlejší tempo," odhaduje vývoj.

"Očekávám, že k závěru roku bude nezaměstnanost kulminovat kolem deseti procent. A pokud se situace na trzích nezlepší, může tuto hranici významně překročit."

Na deset procent odhadl kulminaci nezaměstnanosti také ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Odbory proto navrhují urychleně zavést „kurzarbeit", neboli zkrácení pracovního týdne, aby víc lidí mohlo zůstat v práci, i když za menší mzdu.

Nezaměstnanost totiž znamená další omezení výdajů rodin a naopak nárůst výdajů státu. „To přinese obrovský tlak na další propad hrubého domácího produktu," obává se spolu s dalšími ekonomy Středula.

Co s nezaměstnaností po krizi?

Na červnové tripartitě proto odbory požádaly vládu o sestavení krizového scénáře budoucího vývoje nezaměstnanosti v Česku a jeho dopadů na rozpočet. Žádají také sestavení zprávy o stavu České republiky po americkém vzoru Zprávy o stavu unie.

Už teď se ale také chtějí připravovat na čas, až krize i u nás odezní.

"Požádali jsme o urychlené vytvoření Rady vlády pro rozvoj lidských zdrojů, abychom se období po krizi připravili. Jinak bychom mohli hodně ztratit. naopak ale můžeme hodně získat," uzavírá Středula.

autor: kat, aktuale.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat