Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

neděle 26. října 2008

Názor zaměstnankyně (z diskuze k článku Tisková zpráva, ze dne 10. října 2008)

Co nás opravdu zaujalo na diskusi a vede k zamyšlení (vybrali jsme):

(názor byl přidán 26.10.2008)

Ráda bych přispěla svým názorem: stávku považuji za opodstněnou. Spousta lidí si vůbec neumí představit v jakých podmínkách zaměstnanci společnosti Tesco musí pracovat.Vždycky jsem říkala že každý by měl jít na půl roku na "praxi" do Tesca - to je škola života. Potom by se spousta lidí dívala na zaměstnance úplně jinak. Vím o čem mluvím, protože jsem zaměstnanec už 5 let.Je těžké odejít jinam, když není kam a každý nemůže být podnikatel a manažer. Věřím tomu, že kdyby zaměstnanci dělali svou práci a dostali za ni zaplaceno, tak by udělali i práci navíc -dle potřeby.Ale lidé z trvanlivých potravin musí během své směny chodit na pokladny, z textilu, papíru, elektra také, dokonce chodí i na úsek lahůdek. Potom nemůže být doplněné zboží. Z pokladny se to těžko dělá. Přesčasy nedostanou zaplacené, náhradní volno není kdy vybrat - proč by tam potom zůstávali déle?
Podle kolektivní smlouvy má každý zaměstnanec po odpracování 1roku nárok na 1den rekondičního volna, za každý rok 1den, max. 5 dní. Když si chci volno vzít a řeknu to dostatečně předem, tak stejně volno nedostanu, protože si ho na úseku nikdo nebere, tak proč bych ho měla dostat já? Skutečnost je taková že by si volno rádi vzali, ale už si o něj nežádají, protože ho stejně nedostanou. A před novými zaměstnanci se o nároku na volno vůbec nesmí mluvit. Brigádníci se nyní berou pouze od 18let, směny mají převážně 10hod. protože tak mají nárok jen na 1přestávku. A nejlepši by bylo, kdyby nešli ani na tu. Já jsem před časem nastoupila na MD, ale vím už teď, že před skončením MD dostanu dopis ať se dostavím na účtárnu a podepíšu výpověď dohodou. Pokud ne tak nastupuje vyhrožování co všechno bude následovat. I takto se snižuje stav zaměstnanců. Anonymům se nedivím. Když se podepíšu tak jsem na 100% bez práce hned.

Jana

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    pročítám si zde články a komentáře k Tescu a jeho zaměstnanecké politice, a přestože jsem jen brigádník, který chodí do Tesca dva dny v týdnu, něco jsem přeci zaznamenal:

    hned na úvod jsem byl upozorněn (a byl jsem u toho, když byl upozorněn i jeden z pracovníků, který pracuje v Tescu na zkrácený prac. úvazek), že jsme povinni využívat půl hodiny přestávku (případně si ji rozdělit, ale musí být půl hodiny), protože je to povinné a započtené do harmonogramu a stejně by nám práci během přestávky neproplatili. Během směny nás vedoucí v určený čas na přestávku posílá a dbá na to, aby jsme ji skutečně využili.

    Dnes (10.11.08) jsem byl v Tescu vyřídit nějaké záležitosti a zároveň nakoupit, bylo kolem 18 hodiny a u čtyřech pokladen seděli pokladní a čekali, až někdo přijde. Přišlo mi to až zbytečné, ale je to v úplném kontrastu s tím, co nyní čtu.

    Četl jsem o prázdných regálech, ale až teprve dnes jsem si skutečně jednoho všiml - byl téměř prázdný a označený cedulkami "omlouváme se". Je to pro mne však výjimka a je možné, že dochází k nějakému přesunu zboží.

    Nakonec, u pultu s informacemi vyplňoval nějaký chlapec formulář pro brigádníky a u dveří visí oznámení, že Tesco hledá brigádníky za 71 Kč / hod., což podle mne vzhledem k regionu špatná brigáda není.

    No, napsal jsem, co jsem napsat chtěl. Četl jsem dnes večer hodně kritiky (nejen zde) a chtěl jsem reagovat, že možná ne všude je to stejné. Všechno určitě není ideální, ale všechno také není tak černé, jak by se po přečtení některých příspěvků mohlo zdát. Schválně nenapíšu, v kterém městě bydlím, jen uvedu, že se jedná o jižní Čechy a naše město není nejmenší :)

    Hodně štěstí a hezké dny.

    OdpovědětVymazat