Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pátek 12. září 2008

Nečas změní pravidla, jak se dává výpověď

Odstupné při propuštění by se do budoucna mohlo lišit podle toho, kolik let zaměstnanec ve firmě odpracoval.


PRAHA 11. 8. 2008 (Hospodářské noviny)

Zaměstnanci, kteří vydrží dlouho u jedné firmy, budou dostávat při propuštění víc peněz než ostatní. Plánuje to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v novele zákoníku práce, která by po letech výrazně změnila pravidla, jak se v Česku propouští lidé z práce.

Odstupné by se do budoucna lišilo podle toho, kolik let zaměstnanec ve firmě odpracoval. "Člověk, který je u firmy zaměstnaný dvacet let, by například mohl mít ze zákona pětiměsíční odstupné. Člověk, který je tam dva roky, by měl například odstupné jen dva měsíce," řekl HN Nečas.

Úplně přesnou podobu toho, jak by měly v Česku vypadat výpovědní lhůty, chce Nečas představit v říjnu. Už dnes je ale jasné, že bude Nečas v novém zákoníku prosazovat, aby bylo pro zaměstnavatele výrazně jednodušší propustit nepotřebného pracovníka. 
Zaměstnanec by se mohl "vyplatit"

"Chceme přejít od dnešního modelu, kdy je dvouměsíční výpovědní lhůta a tříměsíční odstupné, k modelu, kdy by zaměstnanec měl měsíční výpovědní lhůtu a čtyřměsíční odstupné," upřesňuje ministr. 

Jeho experti uvažují i o tom, že by bylo možné propustit zaměstnance bez udání důvodů. Nečas je k tomu ale zatím zdrženlivý. 

Volnější vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci mají přinést i další klíčové body, které chce Nečas do zákoníku práce prosadit. Velkou novinkou například bude možnost zaměstnance "vyplatit se" v případě lepší nabídky z konkurenční firmy a ze dne na den jít za lepším platem. "Při zaplacení například pěti měsíčních platů odejít," říká Nečas.

Poznámka redakce:

Tak co vy na to? Není čas na změny? Čekáme na Vaše reakce! Koncept novely zákoníku práce v kostce Vám přineseme v pondělí.

1 komentář:

  1. Ano je čas na změny,ale v celém společenském systému!

    OdpovědětVymazat