Text uveřejněný na tomto webu se nemusí shodovat s názory zaměstnavatele Tesco Stores ČR a.s., nebo případně dalších stran. Jsou zde uveřejněny svobodné názory odborové organizace, jejich členů a zaměstnanců společnosti v souladu s čl. 17 Listiny základních práv a svobod, platnými právními předpisy a Ústavou ČR. Rada NOT i Rada odborové organizace si vyhrazují právo odstranit nebo nezveřejnit texty s urážlivým, rasovým, diskriminačním či vulgárním podtextem, stejně jako texty či reklamní odkazy nesouvisející s obsahem a účelem těchto stránek.

UPOZORNĚNÍ pro zasílání obchodních sdělení a telemarketing:
Není dovoleno a je zakázáno zasílat jakákoli nevyžádaná obchodní sdělení na kteroukoli e-mailovou adresu uveřejněnou na tomto webu nebo využívat jakékoli uvedené telefonní kontakty pro účely telemarketingu, výzkumů trhu nebo nabídku služeb. Nevyžádaná obchodní sdělení zaslaná na kteroukoli zde uveřejněnou e-mailovou adresu nebo uskutečněný pokus o telemarketing, výzkum či obchodní nabídku na jakékoli níže uvedené telefonní číslo, budou bez dalšího upozornění řešena podáním podnětu pro zahájení správního řízení k příslušnému správnímu úřadu (ÚOOÚ) pro porušení příslušných právních předpisů a směrnicí GDPR.

pátek 25. června 2010

Kolektivní smlouva uzavřena


...

Praha/Brno - Odborové organizace při Tesco Stores ČR a.s. včera ve večerních hodinách uzavřely s vedením společnosti Tesco Stores ČR a.s. novou kolektivní smlouvu na období od 1. 7. 2010 do 31. 3. 2012. Tento dokument upravující mzdové nároky a pracovní podmínky podepsali zástupci Nezávislých odborů Tesco (NOT) a Podnikového výboru ZO OSPO v pražském Konngress hotelu Iris společně se zástupci zaměstnavatele.


I přesto, že bylo vyjednávání vedeno v časové tísni, podařilo se ji uzavřít ještě před skončením platnosti té stávající. Kolektivní smlouva zachovává všechny zaměstnanecké výhody, jako věrnostní bonusy, penzijní připojištění, příspěvek na stravu či rekondiční volno, které je nově navýšeno po šesti letech o další den. Od 1. července zvýší mzdy v průměru o 3,5 pct.


„Chtěl bych touto cestou poděkovat všem svým kolegům, kteří se vyjednávání účastnili, ať již za odborové organizace NOT či OSPO, zejména našemu hlavnímu vyjednavači Milanu Matušíkovi. Všichni přípravě i samotnému jednání obětovali spoustu svého volného času, který mohli trávit s nejbližšími přáteli nebo rodinami, a přesto jednali každý den do nočních hodin o kolektivní smlouvě,“ řekl po podpisu kolektivní smlouvy předseda Rady NOT Ivan Předinský. „Významné díky patří ale i panu Vesselinu Barlievovi, vyjednavači na straně zaměstnavatele, který přispěl díky vzájemnému a konstruktivnímu dialogu, který jsme do této chvíle postrádali, k uzavření kolektivní smlouvy v termínu. Považuji jej za velmi dobrého diplomata, který umí naslouchat,“ dodává předseda Rady NOT.


tiskové centrum NOT


11 komentářů:

  1. Kdepak a kdypak si ji budeme moc nastudovat?

    OdpovědětVymazat
  2. Kolektivní smlouva musí být přístupná všem zaměstnancům, např. na nástěnce nebo ji musíte mít k dispozici u vedoucích zaměstnanců. Podle ust. § 29 zákoníku práce mají účastníci smluvních stran povinnost s obsahem kolektivní smlouvy seznámit zaměstnance. Členové odborové organizace budou seznámeni s obsahem kolektivní smlouvy prostřednictvím orgánů odborových organizací. Zaměstnance, kteří nejsou v odborech musí do 15 dnů od podpisu s obsahem KS seznámit zaměstnavatel.

    OdpovědětVymazat
  3. A je problem ji zverejnit na Vasem webu? Zakazuje to nejaky predpis?

    OdpovědětVymazat
  4. Ano zakazuje, v žádném případě nebude kolektivní smlouva uveřejněna na webu. Bude přístupná registrovaným uživatelům - členům odborové organizace (po ověření) na diskusním foru. Nebude však přístupná ostatním uživatelům tohoto webu. Kolektivní smlouva je přístupná na všech provozních jednotkách.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den, dnes mam harmonogram na srpen, delam vsechny vikendy, nekdo tu zminoval, ze v nove kol. smlouve to bude osetreno, ze budou jen 2 vikendy za mesic. jak to tedy je?

    OdpovědětVymazat
  6. Nezávislé odbory Tesco, sekretariát18. července 2010 v 18:18

    Dobrý den, pokud děláte všechny víkendy je třeba, aby jste nám zaslali harmonogram směn a sdělili, zda pracujete na pracovní smlouvu, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Také je třeba znát Váš úvazek. Nicméně je zaměstnavatel povinen jednat s dobrými mravy a zohlednit oprávněné zájmy zaměstnanců. Pracovněprávní předpisy stanovují spoustu podmínek, které musí být při určení směn dodrženy. Jedná se zejména o nepřetržitý odpočinek mezi směnami v délce 12 hodin, nepřetržitý odpočinek v týdnu nejméně v délce 35 hodin, popřípadě 24 hodin za podmínky, že nepřetržitý odpočinek v týdnu bude v délce nejméně 70 hodin. Je toho spousta, ale k tomu je potřeba znát Váš harmonogram a další náležitosti.

    OdpovědětVymazat
  7. Takže v nové kolektivní smlouvě to není zakotveno. Pochopili jsme to dobře, že. Co si s tím pomůžu, když Vám zašlu harmec, max. to , že si manažerka s "dobrými mravy" na mě zasedne a utopí mě. A můžu si jít hledat nové místo. Odůvodní to, že z provozních důvodů to nejde jinak a je vymalováno. Zklamali jste mě.Proč to jde v konkurenčních řetezcích vyjednat a vy to nedokážete?nechcete?

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, v kolektivní smlouvě toto zakotveno není, jelikož jsme neměli dostatek času, mzdy byly určitě přednější. Ujednání o rozvržení pracovní doby a harmonogramu tak, že zaměstnanec musí mít v rámci 14 dnů volno tak, aby do něj alespoň jednou spadala sobota a neděle není dohodnuto v žádné kolektivní smlouvě našich kolegů, tedy konkurence. Byl to náš prvotní návrh, na kterém jsme se dohodli a jež jsme chtěli v obchodních řetězcích spustit. Máte tedy velmi špatné informace, ani v jedné kolektivní smlouvětakovéto ujednání neexistuje, chtěli jsme, aby Tesco bylo první.
    Nicméně manažerka si může jakkoli odůvodňovat podle sebe provozní důvody. Zákon je jasný a dodržovat předpisy musí jeden manažer vedle druhého, pokud je nedodržuje, nemá na své pozici co dělat.
    Můžeme Vás ujistit, že vedení se chováním některých manažerů velmi pečlivě zabývá, zvláště porušují-li předpisy a vyvozují z tohoto také důsledky. Zákon platí pro zaměstnance stejně, jako pro zaměstnavatele. Možná jsme Vás tím, že toto není v kolektivní smlouvě zakotveno zklamali, z toho jsme zklamáni i my, ale co Vy osobně jste pro to učinil/a? Jak jste podpořil/a odbory v kolektivním vyjednávání? Jste aktivní člen nebo členka? Asi ne, ale ono kritizovat a nic neudělat je daleko jednodušší, stejně jako mlčet a schovávat se, stěžovat si, ale neudělat nic pro vyřešení. Strach je mocná věc a silnější, bohužel. Toho všichni zneužívají, jak zaměstnavatelé, tak i zaměstnanci, jež se na něj naopak vymlouvají.
    Ale v této společnosti (Tesco) můžete problémy řešit, jen se nesmíte nebát, vystrčte růžky, ono se to řeší a vyřeší, ale jen se musí chtít. A to musíte chtít především vy, zaměstnanci, ne jen my. Pokud nemáme podklady, není co řešit a obecně to taktéž nejde, není to totiž všude, na spoustě provozoven to funguje jak má. Je to jen věcí komunikace v případě problému, zbytek už vyřešíme, beze jmen, ale musíme vědět oč jde a u koho, co způsobuje každý problém. Mnohdy zjistíme, že je to jen selhání řízení jediného člověka, ne celé provozovny. Někdy je to nezkušennost, někdy záměr.
    Pokud však nechcete problém řešit, je zbytečné si zde stěžovat. Základní pravidlo: Není žalobce, není soudce. Doporučujeme, abyste si řádně pročetli kolektivní smlouvu, jež musí být ze zákona přístupná všem zaměstnancům, většinou na nástěnkách nebo u vedoucích na všech odděleních. Nesmí být uložena pouze na oddělení lidských zdrojů, kde není zaměstnancům veřejně přístupná.
    Budete-li chtít problém řešit, spojte se s námi na adrese NOT.sekretariat@gmail.com nebo nezavisleodborytesco@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  9. jak resit situaci kdy se manazer zameri ve spolupraci s neschopnou vedouci na zamestnance a dozeneho az k zhrouceni? a ozvat se?? jsi na rade ty ....

    OdpovědětVymazat
  10. DOBRY DEN.CHCI SE ZEPTAT MAM NAROK NA ODSTUPNE ,KDYZ JSEM PRACOVALA TRI ROKY NA SMLUVU DPC.A JEN MESIC NA HPP

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,
    k Vašemu dotazu máme příliš málo indicií, neznáme obsah pracovní smlouvy ani způsob skončení pracovního poměru, proto budeme vycházet z logické úvahy.

    Nejprve, DPČ (dohoda o pracovní činnosti) není pracovní poměr, který by zakládal nárok na odstupné, pokud to výslovně v dohodě není sjednáno. Tato doba se do doby trvání pracovního poměru nezapočítává.

    Vycházíme z toho, že pracovní smlouva obsahuje tzv. zkušební dobu v délce tří měsíců. V takovém případě lze zrušit jednostranně pracovní poměr jednou nebo druhou stranou kdykoli v této době, bez jakékoli sankce či nároků. Jde o tzv. zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

    Odstupné Vám náleží při organizačních změnách nebo hromadném propouštění. Ve Vašem případě by zaměstnavatel i tak využil nebo mohl využít zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Uplynula-li by však tato doba nebo zkušební doba vůbec sjednána nebyla a šlo by o výpověď z pracovního poměru pro organizační změny, náleželo by Vám odstupné ve výši jednonásobku měsíční mzdy.

    V případě, že by docházelo k výpovědi podle § 52 písm. d) ZP, tedy na základě lékařského posudku vydaného tzv. "závodním lékařem" pro pracovní úraz, nemoc z povolání nebo ohrožení touto nemocí, pak by Vám v dané situaci náleželo odstupné ve výši dvanáctinásobku měsíční mzdy.

    Více informací na poradna@cz-not.eu

    Pro dotazy prosím používejte diskusní fórum, viz odkaz na levé straně stránek
    http://nezavisleodborytesco.forumczech.com/

    Hezký den

    OdpovědětVymazat